arnos.gr

Πανελλήνιες Εξετάσεις Συμβουλές προετοιμασίας

Αγαπητά παιδιά,

Εμείς οι δάσκαλοί σας στον Αρνό, γνωρίζουμε τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλετε σε όλη την περίοδο της προετοιμασίας σας για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ειδικά μέσα στις συνθήκες covid– 19 στις οποίες όλοι ζούμε. Σας συντροφεύουμε, σας υποστηρίζουμε, σας ενθαρρύνουμε και σας ακούμε.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, πολύ καλά, μέσα από την πολυετή εμπειρία μας, την αγωνία που έχετε και δεδομένου ότι το μάθημα της έκθεσης, είναι κατά κανόνα το πρώτο στη σειρά των μαθημάτων εξέτασης, αυτό που ανοίγει την αυλαία» των εξετάσεων, θέλουμε να ξέρετε ότι είμαστε κοντά σας, παρέχοντάς σας γενικές αλλά και πιο ειδικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

Έτσι…

Ανησυχείτε για την επίδοσή σας στις εξετάσεις, ότι φοβάστε ότι αυτές θα καθορίσουν τη μετέπειτα ζωή σας και την επιτυχία σας σε όλα τα επίπεδα. Δεν την καθορίζει. Δεν είναι έτσι. Υπάρχουν πάντα πολλές επιλογές σταδιοδρομίας και ποτέ δεν μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για το τι του επιφυλάσσει το μέλλον.

Ανησυχείτε για το τι θα σκεφτούν οι γονείς σας και οι καθηγητές σας που σας προετοίμαζαν τόσο καιρό για’ αυτή τη μοναχική διαδρομή των εξετάσεων, σε περίπτωση που δεν καταφέρετε να γράψετε όσο καλά θέλετε. Ότι θα τους απογοητεύσετε. Δεν είναι έτσι. Θα τους απογοητεύσετε μόνο αν δεν προσπαθήσετε.

Όμως…

Φανταστείτε το μελλοντικό σας εαυτό ευτυχισμένο. Με τι ασχολείται; Πώς βιοπορίζεται; Οραματιστείτε μια ιδανική μέρα σε 10, 20, 30 χρόνια από τα 17 σας χρόνια; Σίγουρα δεν είστε μάντης να προβλέψετε, μπορείτε όμως να σχηματίσετε την πορεία της ζωής σας και να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να φτάσετε εκεί.

Ακόμα και αν δεν γράψετε όσο καλά θα θέλατε, σκεφτείτε τις επιλογές σας. Ιδιωτικές σχολές, τεχνικές σχολές ή ακόμα και να ξαναδώσετε εξετάσεις κάνοντας καλύτερη προετοιμασία. Όλα αυτά αποτελούν πιθανές επιλογές.

Σκεφτείτε πάνω από όλα τον εαυτό σας και τι είναι αυτό που θα κάνει εσάς χαρούμενο-η μακροπρόθεσμα. Ο στόχος μπορεί να είναι αυτή τη στιγμή οι εξετάσεις, αλλά  αυτές δεν είναι απλά μέρος του συνολικού σχεδίου που θα πρέπει να έχετε για το μέλλον σας.

Δες και αυτό!

6+1 Βήματα διαχείρισης  του διαγωνίσματος

Συμβουλή  #1:  Δεν Βιάζομαι

Μην βιαστείτε να δείτε το θέμα της έκθεσης μόλις πάρετε στα χέρια σας τα θέματα.

Είναι προτιμότερο να διαβάσετε αργά και προσεκτικά το κείμενο και έπειτα  να προχωρήσετε στις ασκήσεις.

Συμβουλή #2: Στη Σειρά!

Είναι καλύτερα να κάνετε τις ασκήσεις με τη σειρά που δίνονται και όχι ανακατεμένες. Η αρχιτεκτονική του διαγωνίσματος σας οδηγεί σταδιακά στο να αναπτύξετε σε δικό σας αυτόνομο λόγο τις ιδέες σας.

Συμβουλή #3: Παντού Αριθμοί!

Μην ξεχνάτε να αριθμείτε τις ασκήσεις στο τετράδιο που σας δίνεται.

Συμβουλή #4: Δύο σε ένα!

Όσο διαβάζετε το κείμενο προσπαθήσετε να κρατήσετε κάποιες σημειώσεις ή έστω να υπογραμμίσετε τα πιο σημαντικά σημεία του κειμένου. Θα κερδίσετε σημαντικό χρόνο.

Συμβουλή #5: Καθαρά και Όμορφα!

Να θυμάστε, το διορθωτικό δεν επιτρέπεται, οπότε πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την καλαισθησία του γραπτού, την ίδια στιγμή που γράφετε τις απαντήσεις σας.

Συμβουλή #6: Από Πριν!

Πριν γράψετε την έκθεση, κάντε ένα σχεδιάγραμμα στο πρόχειρό σας, ώστε να ξέρετε από πριν τι να γράψετε και να μην χάσετε χρόνο την τελευταία στιγμή.

Συμβουλή #7:Ξανακοίταξέ Τα!

Πάντα, μα πάντα, να κοιτάτε ξανά τις απαντήσεις σας πριν δώσετε το γραπτό σας. Μπορεί να έχετε ξεχάσει να γράψετε κάτι ή απλά να προσέξετε ένα ορθογραφικό λάθος που σας ξέφυγε!

Διαχειρίσου το άγχος των εξετάσεων

Τι μπορείς να κάνεις:

  • Εάν αισθανθείς ότι τρέμεις, ότι ιδρώνουν τα χέρια σου ή ότι χτυπάει η καρδιά σου πιο δυνατά, πάρε βαθιές εισπνοές/ανάσες και μείνε ψύχραιμος μέχρι να νιώσεις πιο ήρεμος.
  • Εάν δεν μπορέσεις να απαντήσεις σε μια ερώτηση, προχώρησε στην επόμενη και ξαναγυρίζεις σε αυτήν αργότερα, όταν θα έχεις περισσότερο χρόνο.
  • Εάν αισθανθείς ότι θέλεις να φύγεις και να παραδώσεις το γραπτό σου χωρίς να απαντήσεις στις υπόλοιπες ερωτήσεις, προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος. Προσπάθησε όσο πιο καλά μπορείς, χωρίς να πιέζεις τον εαυτό σου. Ήρεμα και ψύχραιμα!

Με όλη μας τη σκέψη

και τη φροντίδα,

Από την ομάδα καθηγητών της Αρνός,

Επιμέλεια: Κατερίνα Παπούλη

(Leading Teacher του τομέα Έκθεσης)