arnos.gr

Εξετάσεις στα Πρότυπα – Οι προκλήσεις της εξέτασης στη Γλώσσα

Οι εξετάσεις στη Γλώσσα για την είσοδο στα Πρότυπα Γυμνάσια, κρύβουν κάποιες δυσκολίες! Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Πολύ σύντομα τα παιδιά καλούνται να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στις εξετάσεις για τα Πρότυπα. Στο μάθημα της Γλώσσας η εξέταση μπορεί να κρύβει διάφορες παγίδες και μια από αυτές είναι η κατανόηση του κειμένου ή αλλιώς η αναγνωστική κατανόηση. Πολύ συχνά οι μαθητές έχουν δυσκολία στο να «αποκωδικοποιήσουν» όχι μόνο το κείμενο που τους δίνεται, αλλά και τις ερωτήσεις στις οποίες καλούνται να απαντήσουν.

Ποια είναι τα βήματα για τη σωστή κατανόηση του κειμένου;

  1. Αρχικά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον τίτλο του κειμένου καθώς και στην πηγή του κειμένου. Αυτό δίνει στον μαθητή μια πρώτη εικόνα για το θέμα και το είδος του κειμένου. 
  2. Στη συνέχεια ο μαθητής ξεκινά μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, χωρίς να επιμείνει σε λεπτομέρειες. Σε αυτή τη φάση πρέπει να αποκτήσει τη γενική εικόνα του κείμενου, να επιβεβαιώσει ποιο είναι το θέμα και σε τι ακριβώς αναφέρεται.
  3. Επόμενο βήμα η δεύτερη και προσεκτική ανάγνωση του κειμένου. Σε αυτό το σημείο ο μαθητής καλείται σε κάθε παράγραφο να υπογραμμίζει εκείνες τις λέξεις και φράσεις που θεωρεί σημαντικές, εκείνες δηλαδή που  δίνουν τη «βασική πληροφορία».
  4. Αφού ολοκληρώσει και τη δεύτερη προσεκτική ανάγνωση, ξεκινά να διαβάζει προσεκτικά τις  ερωτήσεις. Πρέπει να εντοπιστεί το ζητούμενο πάντα σε συνάρτηση με το κείμενο. Ο μαθητής επιλέγει την πιο πιθανή απάντηση με βάση αυτά που θυμάται από το κείμενο. Ωστόσο θα πρέπει να το επιβεβαιώσει ότι η επιλογή αυτή είναι η σωστή ανατρέχοντας στο κείμενο και εντοπίζοντας το σημείο εκείνο που αποδεικνύει ότι η απάντηση της επιλογής του είναι και η σωστή.

Προσοχή! Μπορεί η ερώτηση και οι πιθανές απαντήσεις να είναι διατυπωμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μπερδέψουν. Γι’ αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο να έχουν εξασκηθεί πολύ καλά στο λεξιλόγιό, στις συνώνυμες και αντίθετες λέξεις καθώς και στο συντακτικό.

Δείτε στο βίντεο την ολοκληρωμένη πρόταση του ΑΡΝΟΥ για την Αναγνωστική Κατανόηση