arnos.gr

Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Η Α΄ Γυμνασίου αποτελεί την πρώτη τάξη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο στάδιο αυτό ξεκινά η εμβάθυνση στις ήδη αποκτημένες γνώσεις και η πρακτική εφαρμογή τους. Πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο, καθώς τα παιδιά νιώθουν ότι μεγαλώνουν και οι απαιτήσεις αυξάνονται. Πράγματι, πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές. Αλλάζει ο χώρος του σχολείου και οι καθηγητές είναι περισσότεροι. Οι συμμαθητές αυξάνονται, όπως και τα μαθήματα. Τέλος, εμφανίζονται τα διαγωνίσματα τετραμήνου και οι εξετάσεις. 

Είναι, όμως, τόσο τραγικές αυτές οι αλλαγές ή μήπως έχουν τη θετική κι αντιμετωπίσιμη πλευρά τους; Φυσικά, ισχύει το δεύτερο! Οι γνώσεις που πρέπει να αποκτήσει ο μαθητής δεν αλλάζουν ολοσχαιρώς. Πρόκειται για τις ίδιες γνώσεις που έχει αποκομμίσει από το Δημοτικό περισσότερο εμπλουτισμένες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως από χρονιά σε χρονιά – όσο οι απαιτήσεις αυξάνονται-  ο εγκέφαλός μας ωριμάζει περισσότερο και είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει σε νέες καταστάσεις.

Μπορεί τα μαθήματα να είναι περισσότερα (π.χ. Φυσική, Βιολογία κ.ά.), αλλά είναι και περισσότερο ενδιαφέροντα. Μελετώντας μπορεί κανείς να βρει τις κλίσεις του, τα ταλέντα του και να σχηματίσει μια εικόνα για το τι θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον ως ενήλικας. Πακέτο με τα μαθήματα πηγαίνουν τα διαγωνίσματα που πλέον λαμβάνουν σημαντικό ρόλο ως προς την αξιολόγηση. Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς, πραγματοποιούνται οι εξετάσεις για τον έλεγχο των γνώσεων που αποκόμισαν οι μαθητές. Η αξιολόγηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι κακό κι εχθρικό, διότι μας βοηθά να εντοπίζουμε τα λάθη μας για να γίνουμε καλύτεροι. Επίσης, τα διαγωνίσματα και οι εξετάσεις αποκτούν χαρακτήρα «στόχου» που μας ωθεί σε οργάνωση και συστηματοποίηση της μελέτη μας!

Στο Γυμνάσιο υπάρχουν καθηγητές κι όχι δάσκαλοι. Ο ρόλος τους είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Είναι περισσότεροι στον αριθμό αλλά και εξειδικευμένοι στο μάθημα που διδάσκουν! Οι μαθητές, έτσι, έρχονται σε επαφή με νέους, ξεχωριστούς ανθρώπους οι οποίοι θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες.

Συνεπώς, οι καθηγητές σου μπορεί να σε βοηθήσουν να ασχοληθείς με κάτι που δεν ήξερες ως τώρα ότι μπορεί να σου αρέσει. Η Α΄ Γυμνασίου είναι μια σημαντική τάξη και η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο χρειάζεται ψυχραιμία και θετική αντιμετώπιση των αλλαγών!

To arnos.gr σας «λύνει τα χέρια» με τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες για την τάξη της Α΄ Γυμνασίου! Αποκτήστε πρόσβαση στα Courses όλων των μαθημάτων και μελετήστε στο σπίτι με άνεση για την επόμενη μέρα. Επίσης, μπορείτε να αξιοποιήσετε τη δυνατότητα Live Μαθήματος σε τμήμα ή ιδιαίτερο ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Αν σας αρέσει το παιχνίδι, τότε δεν έχετε παρά να κατεβάσετε την εφαρμογή Arnos Learn στο κινητό σας και να ξεκινήσετε να λύσετε κουίζ εφ’ όλης της ύλης. Τέλος, αν χρειάζεστε έγκριτα εγχειρίδια για κάθε μάθημα, μπορείτε να προμηθευτείτε σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή τα Τετράδια Σπουδής & Μελέτης μας!

Δείτε περισσότερα εδώ: https://www.arnos.gr/a-gymnasiou-2/