arnos.gr

ΕΛΠ45 – Νεοελληνική Φιλολογία…
ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Με μια ματιά

Η Θεματική Ενότητα ΕΛΠ45 είναι ενότητα επιλογής του 4ου έτους του προγράμματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Σκοπός της θεματικής ενότητας είναι να προσφέρει στον φοιτητή βασικές γνώσεις για κείμενα, τάσεις και τεχνοτροπίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας από τις απαρχές της (12ος αι.) ως τον 18ο αιώνα και την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

 • Βίντεο ΜαθήματαΒίντεο Μαθήματα

  η θεωρία σε βίντεο

 • Εργασίες Εργασίες

  βήμα βήμα η λύση

 • Θέματα Εξετάσεων Θέματα Εξετάσεων

  μεθοδολογία επίλυσης

Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για την ΕΛΠ45

Περιεχόμενο Μαθήματος

Άνοιγμα όλων
1. Οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας
2. Η λογοτεχνία από την άλωση της Πόλης μέχρι την πτώση της Κρήτης
3. Η λογοτεχνία από την πτώση της Κρήτης μέχρι την ίδρυση του ελληνικού κράτους
4. Το δημοτικό τραγούδι

Διαθέσιμα Βιβλία

No related books found.

Η Θεματική Ενότητα ΕΛΠ45 παρουσιάζει βασικούς σταθμούς της νεοελληνικής γραμματείας από τον 12ο μέχρι και τον 18ο αιώνα. Συγκεκριμένα, η ενότητα μελετά έργα, συγγραφείς, ρεύματα, τάσεις και τεχνοτροπίες, που εκτείνονται στις ακόλουθες περιόδους:

 

 • Η πρώιμη δημώδης λογοτεχνία (από τις απαρχές μέχρι το 1453)
 • Η λογοτεχνία από την άλωση της Πόλης (1453) μέχρι την πτώση της Κρήτης (1669)
 • Η γραμματεία στα χρόνια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού 
 • Το δημοτικό τραγούδι

 

Γνωστικά Αντικείμενα της ΕΛΠ45 αποτελούν:

 • Οι απαρχές της νεοελληνικής λογοτεχνίας: επική μυθιστορία, επαιτική ποίηση, ερωτική μυθιστορία, ηθικοδιδακτική & αλληγορική ποίηση
 • Η λογοτεχνία του φραγκοκρατούμενου και βενετοκρατούμενου ελληνισμού: κυπριακά ερωτικά ποιήματα, κρητική λογοτεχνία της προετοιμασίας, κρητική λογοτεχνία της ακμής
 • Από την πτώση της Κρήτης ως την ελληνική επανάσταση (1669 – 1821): Διασπορά, Επτάνησα, Φαναριώτες, Νεοελληνικός Διαφωτισμός, το δημοτικό τραγούδι

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς γίνονται οι τελικές και επαναληπτικές εξετάσεις; Toggle Icon

Η σπουδή στη Θ.Ε ΕΛΠ45 ολοκληρώνεται με τις τελικές εξετάσεις Ιουνίου – Ιουλίου και τις επαναληπτικές εξετάσεις. Ο βαθμός των Εξετάσεων συμμετέχει κατά 70% στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού του μαθήματος. Δικαίωμα συμμετοχής στις Τελικές Εξετάσεις του Ιουνίου για τη Θ.Ε. ΕΛΠ45 έχουν οι φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει συνολικό βαθμό τουλάχιστον 20, υποβάλλοντας (τουλάχιστον) 3 Γραπτές Εργασίες. Η εξέταση αφορά το σύνολο της εξεταστέας ύλης, όπως ορίζεται κάθε χρόνο από το ΕΑΠ. Για να περάσει ένας φοιτητής το μάθημα, θα πρέπει ο βαθμός του στις εξετάσεις να είναι τουλάχιστον 5. Εάν ο φοιτητής δεν λάβει τον συγκεκριμένο βαθμό στην τελική εξέταση, τότε συμμετέχει έπειτα από περίπου 20 ημέρες στην αντίστοιχη επαναληπτική, με την ίδια εξεταστέα ύλη.

Πώς γίνεται η αξιολόγηση των φοιτητών; Toggle Icon

Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται με την εκπόνηση 4 γραπτών εργασιών στα ελληνικά, κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Ο μέσος όρος τους διαμορφώνει κατά 30% τον τελικό βαθμό της Θ.Ε. εφόσον αυτός είναι προβιβάσιμος στις τελικές ή τις επαναληπτικές εξετάσεις. Ο βαθμός των τελικών ή επαναληπτικών εξετάσεων συμμετέχει κατά 70% στη διαμόρφωση του τελικού βαθμού της Θ.Ε.

Πώς κάνω τη μελέτη μου; Toggle Icon

Κάθε εβδομάδα διαβάζετε και από ένα κεφάλαιο της ύλης. Ακολουθείτε τις οδηγίες μελέτης και εξάσκησης με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας.

Σε κάθε κεφάλαιο διαβάσετε το υλικό που είναι αναρτημένο σε pdf και έπειτα συνδυαστικά ακούτε τα βίντεο που συνοδεύουν το υλικό. 

Μην διστάσετε να στείλετε όσες απορίες έχετε στον καθηγητή της ΘΕ ΕΛΠ45 και τις επιλύετε, ώστε να μην έχετε καμία αμφιβολία για να προχωρήσετε με αυτοπεποίθηση στη μελέτη του μαθήματός σας.

 

Πώς λύνω και παρουσιάζω την Εργασία μου; Toggle Icon

Ο καθηγητής της Θ.Ε. ΕΛΠ45 σας καθοδηγεί στην επίλυση της εργασίας μέσα από πέντε βήματα: 

1ο  βήμα:  αφορά το «θέμα και τη βιβλιογραφία» που πρέπει να διαβάσετε. 

2ο  βήμα: «κατανόηση του θέματος και αναδιατύπωσή» του απλά και κατανοητά, ώστε να γίνουν ορατά ποια είναι τα δεδομένα και ποια τα ζητούμενά μας. 

3ο βήμα: «Λέξεις/Φράσεις-Κλειδιά», εστιάζουν σε καθοριστικά σημεία της εργασίας.

4ο  βήμα: «Ερωτήματα Αποκάλυψης», είναι τα ερωτήματα που σας εξιτάρουν και σας αποκαλύπτουν την εργασία. 

5ο Βήμα: «Σχεδιάγραμμα της εργασίας», ο κορμός που θα ακολουθήσετε για να αναπτύξετε την εργασία σας.

 

Στη συνέχεια μελετάμε καλά τη βιβλιογραφία, συμβουλευόμαστε τα βήματα, ξεκινάμε να λύνουμε την εργασία μας και συμβουλευόμαστε την ενδεικτική επίλυση του Κέντρου ΑΡΝΟΣ. 

Τι είναι η συνεδρία για την εργασία; Toggle Icon

Πρόκειται για μάθημα διάρκειας 2 ωρών στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές που έχουν το Full Pack, καθώς και εκείνοι της μηνιαίας συνδρομής. 

Στο μάθημα αυτό ο καθηγητής επεξηγεί την επίλυση της εργασίας, εστιάζει στα σημεία που πρέπει να προσεχθούν, παρέχει οδηγίες που αφορούν θέματα βιβλιογραφίας, σύνταξης, ορθογραφίας. Οι φοιτητές μπορούν να εκφράσουν τις ερωτήσεις τους, τις απορίες τους, ακόμα και τις αντιρρήσεις τους. 

Ο χρόνος πραγματοποίησης της συνεδρίας είναι τουλάχιστον 10 ημέρες πριν την παράδοση της εργασίας του ΕΑΠ, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να έχετε προχωρήσει στην επίλυση της εργασίας.

Πώς λύνω τις απορίες μου; Toggle Icon

Η επικοινωνία με τον καθηγητή γίνεται μέσω του προσωπικού του email. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα μέσα από την πλατφόρμα να στείλουμε email απευθείας στον καθηγητή του Κέντρου.

ΕΛΠ45 – Νεοελληνική Φιλολογία…

Η αγορά περιλαμβάνει

 • Καθοδήγηση ΜελέτηςΚαθοδήγηση Μελέτης
 • Video-ΔιδασκαλίαVideo-Διδασκαλία
 • Μάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρίαΜάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρία
 • Εργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & ΠαρουσίασηΕργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & Παρουσίαση
 • Θέματα ΕξετάσεωνΘέματα Εξετάσεων

Ο Καθηγητής σου

Αναστασία Τετεπουλίδου

Υποψήφια Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας

ΕΛΠ45 - Νεοελληνική Φιλολογία - Εργασίες & Προετοιμασία Εξετάσεων

Η αγορά περιλαμβάνει

 • Καθοδήγηση ΜελέτηςΚαθοδήγηση Μελέτης
 • Video-ΔιδασκαλίαVideo-Διδασκαλία
 • Μάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρίαΜάθησης – Pdf με συνοπτική θεωρία
 • Εργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & ΠαρουσίασηΕργασίες - Πρότυπη Ανάπτυξη & Παρουσίαση
 • Θέματα ΕξετάσεωνΘέματα Εξετάσεων

ΕΛΠ45 – Νεοελληνική Φιλολογία…