arnos.gr

Μαθηματικοί Διαγωνισμοί ΕΜΕ – Kangaroo
Θέματα – Υλικό Μελέτης – Προετοιμασία

Με μια ματιά

Εξασφάλισε τη γνώση και την επιτυχία στους κορυφαίους μαθηματικούς διαγωνισμούς: Πυθαγόρας, Θαλής, Ευκλείδης, Αρχιμήδης (Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία) και τον Διεθνή Διαγωνισμό Kangaroo!

  • Video-διδασκαλία σε επιλεγμένα θέματα για στοχευμένη μάθηση
  • Μεθοδολογία Σκέψης: Ανάπτυξε την ικανότητα λόγου και μαθηματικής σκέψης
  • Λυμένα θέματα προηγούμενων ετών για βαθύτερη κατανόηση και εξάσκηση
  • Μαθήματα ιδιαίτερα ή σε γκρουπ με εξειδικευμένους καθηγητές

Ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος είναι διαθέσιμος να σας καθοδηγήσει για την κατάκτηση κορυφαίων επιδόσεων!

  • Θέματα ΕξετάσεωνΘέματα Εξετάσεων

    Αναλυτικές λύσεις εξετάσεων παλαιότερων ετών

  • Ιδιαίτερα ΜαθήματαΙδιαίτερα Μαθήματα

    Προσωπική φροντίδα από έμπειρο καθηγητή μας

  • ΜεθοδολογίαΜεθοδολογία

    Ανάπτυξη λόγου & μαθηματικής σκέψης

Ενημερώσου για τους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς

Περιεχόμενο Μαθήματος

Άνοιγμα όλων
Διαγωνισμός Kangaroo Πακιστάν

Διαγωνισμοί Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Ε.Μ.Ε.)

Κάθε χρόνο η Ε.Μ.Ε. διοργανώνει για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων τρεις διαγωνισμούς. Η συμμετοχή στον Ευκλείδη προϋποθέτει την επιτυχία στον Θαλή, ενώ η συμμετοχή στον Αρχιμήδη προϋποθέτει την επιτυχία στον Ευκλείδη.

Διαγωνισμός Θαλής
Η ύλη εξέτασης για τον διαγωνισμό είναι η ύλη όλων των προηγούμενων τάξεων. Τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με σχολικές γνώσεις και είναι λίγο πιο δύσκολα από τα θέματα των σχολικών εξετάσεων.

Διαγωνισμός Ευκλείδης
Η ύλη εξέτασης είναι η ύλη των προηγούμενων τάξεων μαθητών και η ύλη του πρώτου τριμήνου της τάξης που βρίσκεται ο μαθητής. Γενικά, τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με σχολικές γνώσεις. Τα θέματα είναι άμεσα πιο δύσκολα από τα θέματα των σχολικών εξετάσεων. Καλό είναι ο μαθητής να έχει λύσει ασκήσεις αυξημένης δυσκολίας.

Οι Διαγωνισμοί Θαλής και Ευκλείδης γίνονται ανά τάξη ξεκινώντας από τη Β΄ Γυμνασίου. Ο διαγωνισμός Θαλής γίνεται, συνήθως, τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, ενώ ο Διαγωνισμός Ευκλείδης γίνεται τον Ιανουάριο.

Διαγωνισμός Αρχιμήδης

Η ύλη εξέτασης είναι η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων. Η ύλη αυτή ξεφεύγει πολύ από την σχολική ύλη.

Τα θέματα είναι πολύ δύσκολα. Κάποια από αυτά μπορούν να απαντηθούν και με σχολικές γνώσεις.

Στο διαγωνισμό Αρχιμήδης υπάρχουν δύο κατηγορίες Μικροί-Μεγάλοι. Στους μικρούς είναι οι τάξεις Β, Γ Γυμνασίου ενώ στους μεγάλους όλες οι τάξεις του Λυκείου.

Ο διαγωνισμός Αρχιμήδης γίνεται συνήθως τον Φεβρουάριο.

Όσοι επιτύχουν στον Αρχιμήδη λαμβάνουν μέρος στον “Προκριματικό Διαγωνισμό”. Ο μέσος όρος των βαθμών του Αρχιμήδη και του προκριματικού καθορίζει 6 μαθητές και 6 αναπληρωματικούς που αποτελούν την ομάδα που λαμβάνει μέρος στους Διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς.

Διαγωνισμός «Πυθαγόρας»

Είναι ένας πρωτότυπος ως προς τους στόχους διαγωνισμός και αφορά τους μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄και Γ΄Γυμνασίου.

 

Διεθνής Διαγωνισμός Kangaroo (Καγκουρό)
Ο διαγωνισμός Kangaroo είναι ένας διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός που διεξάγεται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στόχος του είναι να προάγει τα μαθηματικά με έναν διασκεδαστικό και προσβάσιμο τρόπο σε μαθητές όλων των ηλικιών, από το δημοτικό έως το λύκειο. την Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Kangaroo Ελλάς. Τα θέματα του διαγωνισμού δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις μαθηματικών, αλλά στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της λογικής, και της δημιουργικότητας των μαθητών. Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και κάποιο συμβολικό δώρο, ενώ οι διακριθέντες κερδίζουν επιπλέον βραβεία.

Συχνές Ερωτήσεις

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) ποιους διαγωνισμούς διοργανώνει; Toggle Icon

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διοργανώνει ετήσιους Μαθηματικούς διαγωνισμούς για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Σκοπός των διαγωνισμών είναι  η καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και της ευγενούς άμιλλας, καθώς και η επιλογή των μαθητών που θα στελεχώσουν τις ομάδες στους Διεθνείς Μαθηματικούς Διαγωνισμούς.

Οι διαγωνισμοί που διοργανώνει η (ΕΜΕ) είναι οι εξής:

 1. Πυθαγόρας  2.Θαλής,  3. Ευκλείδης, 4. Αρχιμήδης

" Θαλής": Ποιος είναι ο στόχος του διαγωνισμού; Toggle Icon

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης και της ευγενούς άμιλλας μεταξύ των μαθητών σε ένα καθαρά διανοητικό τομέα αλλά και η επιλογή των μαθητών που θα λάβουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό Ευκλείδης.

Η εξεταστέα ύλη για τον διαγωνισμό "Θαλής" τι περιλαμβάνει; Toggle Icon

Η εξεταστέα ύλη για τον πρώτο διαγωνισμό “Θαλής” σε κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του ΙΕΠ για τα Μαθηματικά.

Γνωρίζουμε το χρόνο, τον τόπο διεξαγωγής και τη διάρκεια του διαγωνισμού "Θαλής"; Toggle Icon

Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε ημερομηνία που ανακοινώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, συνήθως ο διαγωνισμός γίνεται τέλος Οκτώβρης αρχές Νοέμβρη και έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες, θα απαρτίζεται δε από τέσσερα (4) θέματα πλήρους ανάπτυξης σε εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα που θα οριστούν σε συνεργασία της ΕΜΕ με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα Παραρτήματα της ΕΜΕ όπου αυτά υπάρχουν. Σχετικό αίτημα για τη συγκρότηση Τοπικών Επιτροπών για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα εξεταστικά κέντρα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της ΕΜΕ (http://www.hms.gr/) λίγες μέρες πριν τον διαγωνισμό

Τι πρέπει να κάνω για να περάσω στον Διαγωνισμό "Θαλής"; Toggle Icon

Για τον Διαγωνισμό Θαλής χρειάζεται άριστη γνώση της σχολικής ύλης. Ο μαθητής πρέπει να λύσει τα θέματα των προηγούμενων διαγωνισμών.

Τι πρέπει να κάνω για να περάσω στον Διαγωνισμό "Ευκλείδης"; Toggle Icon

Εκτός από την άριστη γνώση της σχολικής ύλης θα πρέπει ο μαθητής να είναι σε θέση να λύνει δύσκολα προβλήματα.

Καλό είναι να επεκταθεί σε θέματα εκτός της σχολικής ύλης.  Το σίγουρο είναι ότι ο μαθητής θα πρέπει να λύνει τα θέματα των προηγούμενων διαγωνισμών.

"Ευκλείδης" η εξεταστέα ύλη για τον διαγωνισμό τι περιλαμβάνει; Toggle Icon

Εξεταστέα ύλη για τον δεύτερο διαγωνισμό “ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ” για κάθε τάξη είναι η διδακτέα ύλη όλων των προηγουμένων τάξεων καθώς και η διδακτέα ύλη του Α’ τριμήνου αυτής της τάξης σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης του ΙΕΠ για τα Μαθηματικά.

Διαγωνισμός "Αρχιμήδης", ποια είναι η εξεταστέα ύλη του; Toggle Icon

Εξεταστέα ύλη για τον τρίτο διαγωνισμό “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ” και τον «Προκριματικό διαγωνισμό» θεωρείται η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων. Αυτή περιλαμβάνει Γεωμετρία – Θεωρία Αριθμών, Άλγεβρα και Συνδιαστική.

Στον Διαγωνισμό της ΕΜΕ ειδικά για τους Μικρούς δεν χρειάζεται όλη η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων.

Ενδεικτικά η ύλη που χρειάζεται:

Η ύλη της Γεωμετρίας καλύπτεται από τα σχολικά βιβλία του Γυμνασίου και τη Γεωμετρία της Α΄ Λυκείου.

Η θεωρία των αριθμών καλύπτεται από το κεφάλαιο “Θεωρία  Αριθμών” που βρίσκεται στο βιβλίο της Β΄ Λυκείου, Μαθηματικά Κατεύθυνσης.

Η Άλγεβρα καλύπτεται από την ύλη των σχολικών βιβλίων Α και Β Λυκείου.

Φυσικά υπάρχουν μερικά κομμάτια που δεν βρίσκονται σε βιβλία του Γυμνασίου – Λυκείου.

Για τους Μεγάλους στην ύλη περιλαμβάνεται όλη η ύλη των Διεθνών Μαθηματικών Ολυμπιάδων.

Τι πρέπει να κάνω για να περάσω στον Διαγωνισμό "Αρχιμήδης"; Toggle Icon

Ο μαθητής για να περάσει στο διαγωνισμό “Αρχιμήδης” θα πρέπει να ξέρει επιπλέον ύλη από τη σχολική. Θα πρέπει να ασχοληθεί με την επίλυση θεμάτων προηγούμενων διαγωνισμών. Γενικά η προετοιμασία για ον Αρχιμήδη θα πρέπει να ξεκινήσει ένα τουλάχιστον χρόνο νωρίτερα.

"Πυθαγόρας" ποιοι μαθητές μπορούν να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό; Toggle Icon

Ο μαθητικός διαγωνισμός “Πυθαγόρας” είναι ένας πρωτότυπος ως προς τους στόχους διαγωνισμός και αφορά τους μαθητές Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και Α΄, Β΄και Γ΄Γυμνασίου. Μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων που είναι συνδρομητές στο περιοδικό “Πυθαγόρας” της ΕΜΕ.

Η ύλη του Διαγωνισμού "Πυθαγόρας" τι περιλαμβάνει; Toggle Icon

Η Ύλη ανά Ομάδα που θα εξεταστούν  που θα εξεταστούν οι μαθητές στον Διαγωνισμό  ΠΥΘΑΓΟΡΑ, που όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, θα γίνει στις 15/Μαρτίου/2025

Ο Διαγωνισμός «Πυθαγόρας» σύμφωνα με την

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

Β΄ τάξη: Έως Ενότητα 5, κεφάλαιο 29 (Ομάδα 1 = Β τάξη)

Γ´ τάξη: Έως Ενότητα 5, κεφάλαιο 30 (Ομάδα 2 = Γ+Δ τάξη)

Ε΄ τάξη : Έως Ενότητα 5, κεφάλαιο 25 (Ομάδα 3 = Ε+ΣΤ τάξη)

Η ύλη που εξετάζεται κάθε Ομάδα είναι και η ύλη των μικρότερων τάξεων από τις τάξεις που περιέχει η Ομάδα.

Σημαντική ύλη του Δημοτικού χρήσιμη και στο Γυμνάσιο είναι:

Ε΄ τάξη

Ενότητα 4 (Κεφάλαιο 22, 23, 24) όπου κυρίως αναφέρονται οι συχνότητες και οι πίνακες συχνοτήτων, τα ραβδογράμματα και τα διαγράμματα γραμμής, οι μέσες τιμές και η έννοια της

πιθανότητας.

ΣΤ΄ τάξη

Θεματική ενότητα 3 όπου κυρίως αναφέρονται αναλογίες, ποσά ανάλογα και αντιστρόφως ανάλογα, αναγωγή στη μονάδα, μέθοδος των τριών και ποσοστά.

Θεματική ενότητα 4 γραφήματα (ραβδόγραμμα και κυκλικό διάγραμμα σε μορφή ποσοστών) και μέσες τιμές.

Θεματική ενότητα 6 όπου κυρίως αναφέρονται βασικές γεωμετρικές έννοιες: κλίμακες, συμμετρία, εμβαδά βασικών σχημάτων (παρ/μο, τρίγωνο, τραπέζιο, κυκλικός δίσκος) και όγκοι βασικών σχημάτων (κύλινδρος, ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο)

Τι είναι ο διαγωνισμός Kangaroo ποιος ο στόχος του; Toggle Icon

Ο διαγωνισμός Kangaroo είναι ένας διεθνής μαθηματικός διαγωνισμός που διεξάγεται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στόχος του είναι να προάγει τα μαθηματικά με διασκεδαστικό τρόπο σε μαθητές όλων των ηλικιών, από το δημοτικό έως το λύκειο. Τα θέματα του διαγωνισμού δεν απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις μαθηματικών, αλλά στοχεύουν στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, της λογικής, και της δημιουργικότητας των μαθητών. Οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων. Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και κάποιο συμβολικό δώρο, ενώ οι διακριθέντες κερδίζουν επιπλέον βραβεία.

Στον διαγωνισμό "Kangaroo" ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν; Toggle Icon

Στον διαγωνισμό “Kangaroo” μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι μαθητές από τη Β Δημοτικού μέχρι τη Γ Λυκείου. Προϋπόθεση να κάνει την εγγραφή του σε ένα από τα εξεταστικά κέντρα που αναγράφονται στην κεντρική σελίδα του διαγωνισμού.

Πότε γίνεται ο διαγωνισμός "Kangaroo"; Toggle Icon

Ο δημοφιλής Διεθνής Μαθηματικός Διαγωνισμός «Καγκουρό» είναι ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός διασκεδαστικός διαγωνισμός στον κόσμο, με συμμετοχή άνω των 6,5 εκατομμυρίων μαθητών από 94 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας, διοργανώνεται από την «Καγκουρό Ελλάς», η οποία είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Kangourou Sans Frontières (Καγκουρό Χωρίς Σύνορα). Ο διαγωνισμός διεξάγεται ετησίως σε χρόνο που καθορίζει η Καγκουρό Ελλάς.

Αίτημα ιδιαίτερου μαθήματος

Ο κ. Σταύρος Παπαδόπουλος και oι συνεργάτες του προσφέρουν στοχευμένη καθοδήγηση και μαθήματα για κορυφαίες επιδόσεις στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς (ΕΜΕ και Kangaroo).

Μαθηματικοί Διαγωνισμοί ΕΜΕ – Kangaroo

Οι Καθηγητές σου

Σταύρος Παπαδόπουλος

Ph.D. Μαθηματικός
(Πλήρες Βιογραφικό)

Γιάννης Κρόκος

Μαθηματικός

Βασίλης Τσιλιβής

Μαθηματικός
(Πλήρες Βιογραφικό)