arnos.gr

Ο Αρνός… στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου “Frankfurt Book Fair 2017”

Τι είναι η Frankfurt Book Fair;

Η Έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης (Frankfurt Book Fair) είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση βιβλίων στον κόσμο, οργανώνεται ετησίως στα μέσα Οκτωβρίου στης εγκαταστάσεις της Messe Frankfurt στη Φρανκφούρτη. Οι πρώτες τρεις μέρες αφορούν αποκλειστικά σε επαγγελματίες, ενώ το Σαββατοκύριακο αφορά το γενικό κοινό.Οι αντιπρόσωποι από τους εκδοτικούς οίκους από όλο τον κόσμο έρχονται στην έκθεση βιβλίων προκειμένου να συζητηθούν τα διεθνή δικαιώματα έκδοσης και οι αμοιβές χορήγησης αδειών.

Η έκθεση οργανώνεται από μια θυγατρική επιχείρηση της γερμανικής ένωσης εκδοτών και βιβλιοπωλών και πραγματοποιείται κάθε Οκτώβριο. Συμμετέχουν περίπου 6.700 εκθέτες από περισσότερες από 100 χώρες και έρχονται περισσότερο από 270.000 επισκέπτες στις πέντε ημέρες. Η έκθεση βιβλίων στη Φρανκφούρτη είναι ένα μεγάλο γεγονός marketing για την προώθηση των βιβλίων, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό γεγονός για πωλήσεις και διαπραγματεύσεις των διεθνών δικαιωμάτων και αδειών.

Η έκθεση βιβλίων της Φρανκφούρτης έχει μια παράδοση πάνω από 500 χρόνων. Το έτος 1454, σύντομα μετά από την εφεύρεση της τυπογραφίας από το Γουτεμβέργιο, από την πόλη του Μάιντς , η πρώτη έκθεση βιβλίων οργανώθηκε από βιβλιοπώλες. Μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα, ήταν η σημαντικότερη έκθεση βιβλίων στην Ευρώπη. Μετά από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρώτη έκθεση βιβλίων πραγματοποιήθηκε πάλι το 1949 στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου στο κέντρο της πόλης.

Τα βασικά θέματα της Έκθεσης

Το οργανωτικό πλαίσιο της έκθεσης και των εκδηλώσεων της Frankfurt Book Fair αποτελείται από τους ακόλουθους θεματικούς πυλώνες εστίασης:

Η παρουσία του Κέντρου ΑΡΝΟΣ 

Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός Arnos Online Education, είχε και φέτος τη μοναδική ευκαιρία να παραστεί, εκπροσωπούμενος από τον Ιδρυτή και Πρόεδρο του, κο Ιωάννη Π.Κρόκο και κλιμάκιο επιστημονικών συνεργατών του, στην 69η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου “Frankfurt Book Fair, τη χρονική περίοδο 11 – 15 Οκτωβρίου 2018. Οι εντυπώσεις και οι μοναδικές στιγμές απόλαυσης που βίωσαν σε αυτό το διάστημα, πέρα αφιερωμένες στην Αξία, το Θεσμό και τη βαθύτερη έννοια που αντιπροσωπεύει η διατήρηση της παράδοσης του βιβλίου και την ανάγνωσης, ήταν και θα παραμείνουν αξιομνημόνευτες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Είναι κοινώς αποδεκτό, ότι ανέκαθεν στη γραμμή του Χρόνου υπήρχε μια άρτια συνδεδεμένη σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και στο Βιβλίο. Ας μη λησμονούμε το γεγονός ότι το Βιβλίο ήταν πάντα η ατέρμονη πηγή γνώσης, το εργαλείο της αντίληψης, καθώς επίσης και η φωτεινή πυξίδα της διαυγούς και καθαρής κριτικής σκέψης. Ωστόσο, αφενός η ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της τεχνολογίας και αφετέρου οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής, με συνεπακόλουθο τη διαρκή επιθυμία της επαγγελματικής αποκατάστασης- έχουν μεταβάλει το δεσμό αυτό, περιορίζοντας το διαθέσιμο χρόνο του χρόνου για την ανάγνωση ενός βιβλίου. Ολοένα και λιγότεροι συμβάλλουν στην ακέραια διατήρηση αυτής της παράδοσης.

Η μπροστινή όψη του χώρου εκδήλωσης της Έκθεσης

H Frankfurt Book Fair είναι ένας από τους σημερινούς φορείς ή για την ακρίβεια “θεσμούς” που συμβάλλουν σθεναρά στη διατήρηση αυτής της παράδοσης, καθώς στο πλαίσιο αυτής της σπουδαίας Γιορτής, επιχειρηματίες, οργανισμοί αλλά και απλοί φίλοι του Βιβλίου, συγκεντρώνονται από όλα τα μέρη της γης προκειμένου να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν, να μοιραστούν πρακτικές και λύσεις και φυσικά… να νοσταλγήσουν!

Το οργανωτικό της πλαίσιο έχει πάντα κάθε χρόνο πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της, μεταξύ των οποίων:
  • Συλλεκτικές παρουσιάσεις: Εύκολα προσβάσιμες, θεματικά στοχευμένες συλλεκτικές παρουσιάσεις, για κάθε κατηγορία ενδιαφέροντος: comic books, ταξιδιωτικά βιβλία, ημερολόγια, ακουστικά βιβλία, βιβλία μαγειρικής, επιστημονικά συγγράμματα, διδακτικά εγχειρίδια για κάθε αντικείμενο, λογοτεχνικά βιβλία… με άλλα λόγια υπάρχουν βιβλία για όλους τους ενδιαφερομένους.
  • Frankfurt Hot Spots: Τα τέσσερα θεματικά εστιασμένα Hot Spots είναι τόπος συνάντησης για τους προμηθευτές Τεχνολογίας και υπηρεσιών, καθώς επίσης για τους επισκέπτες και εκδότες.
  • Εκδηλώσεις και διεξαγωγή events: Επαγγελματίες και εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, υπό το πλαίσιο συγκεκριμένων εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται θεματικά, με 9.900 εκπροσώπους του Τύπου, 276.000 επισκέπτες και ενδιαφερομένους από όλον τον κόσμο να αποτελούν το δυνητικό κοινό.
  • Agora: Ένας κεντρικός ανοικτός χώρος ιδανικός για εκδηλώσεις, παρακολούθησης τους από το ευρύ κοινό.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί απλώς και μόνο μία συνηθισμένη έκθεση στα πλαίσια μίας διεθνούς συνεύρεσης ανθρώπων από όλο τον κόσμο, αλλά κάτι παραπάνω, κάτι ευγενές και μεγαλειώδες. Είναι μία μοναδική ευκαιρία λάτρεις του Βιβλίου από όλο τον κόσμο να διατηρήσουν αυτήν την παράδοση, μέσα σε ένα κλίμα παγκόσμιας επικοινωνίας ιδεών, οράματος και καλών πρακτικών… για την απελευθέρωση της σκέψης και τη δημιουργία μίας νέας φωτεινής ημέρας στην Αντίληψη και την Εκπαίδευση του Ανθρώπου. Μίας νέας ημέρας, όπου όλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να ανακαλύψουν ξανά τον κόσμο και τον εαυτόν τους, ταξιδεύοντας στις σελίδες… μέσα από τα ανάγνωση ενός βιβλίου. Μέσα από την αποδόμηση του Λόγου και τη γεφύρωση του με την Σκέψη.

Η επένδυση στο Βιβλίο είναι η πιο επιτυχημένη σπορά σε βάθος χρόνου και διαμορφώνει το πνεύμα της κοινωνικής εξέλιξης. Το βιβλίο είναι ένας σιωπηλός διάλογος του ατόμου με τον εαυτόν του και κατ’ επέκταση με την ίδια την κοινωνία, γεγονός που σε βοηθάει να δεις με το δικό σου τρόπο τα πράγματα που έχει δει ο συγγραφέας με το δικό του τρόπο. Δεν σου δίνει έναν κόσμο δημιουργημένο από αυτόν, για να τον δεχτείς, αλλά για να το αναδημιουργήσεις με τα δικά σου δεδομένα. Αυτό το χάρισμα έχει ο Λόγος, ότι καθένας που τον χρησιμοποιεί ως δημιουργός, είτε ως αναγνώστης δημιουργεί τον κόσμο, δρώντας ενεργητικά.

Από την Έκθεση βιβλίου “Frankfurt Book Fair”

Η συγκεκριμένη μεγάλη έκθεση με τα ποικίλα θέματα της, δημιουργεί μία θάλασσα, όπου ο κάθε επισκέπτης μπορεί να κάνει το δικό του fishing ανάλογα με τις δικές του ανάγκες και βλέψεις. Αποτελεί ένα φιλόξενο χώρο και διαμορφωμένο σε πνεύμα Γιορτής και ενός πολυπαραμετρικού party. Για αυτούς λοιπόν τους λόγους είναι εξαιρετική τιμή και μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί κάποιος την έκθεση “Frankfurt Book Fair“, ώστε να βιώσει από κοντά την εμπειρία του Ταξιδιού, της Απελευθέρωσης και του επαναπροσδιορισμού του Εαυτού του… μέσα σε ένα απολαυστικό ντεμπούτο παράδοσης και καινοτομίας!

Η αξέχαστη μας Βιργινία Παγουλάτου – Βλάχου (Virginia Evans)

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της αξέχαστης μας Βιργινίας Παγουλάτου – Βλάχου (Virginia Evans),  μίας σημαντικής  πρωτοπόρου της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στην Ελλάδας, ηγέτη της εκδοτικής εταιρείας “Express Publishing“, που παραμένει ανεξίτηλη στη μνήμη μας για το διδακτικό της πάθος,  την αγάπη για τη μετάδοση της Γνώσης και την φωτεινότητα του πνεύματος της για μία Επόμενη Μέρα στη σύγχρονη Εκπαίδευση.

Θα τη θυμόμαστε πάντα ως μία λαμπρή παρουσία της σύγχρονης Παιδαγωγικής ενός φωτεινού Δασκάλου που πρέσβευε άσβεστα την καλλιέργεια του δημόσιου λόγου (public speaking) σε παιδιά ήδη από μικρή ηλικία… και φυσικά το αέναο μεράκι και αγάπη για την εκπλήρωση του Ονείρου…

Ας είναι Γαλήνια η Ψυχή σου…