Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Λογοτεχνία Κατεύθυνσης Γ' Λυκείου Online Φροντιστήριο

 

Στο No1 Πρότυπο Online Φροντιστήριο εξασφαλίζεις την Επιτυχία σου!

 

Η Νεοελληνική Λογοτεχνία της Γ΄ Λυκείου έχει σκοπό να οδηγήσει τον μαθητή σε μια συστηματικότερη γνωριμία με τη λογοτεχνία. Τα κείμενα που θα διδαχθούν οι μαθητές είναι κλασικά κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, τα οποία χωρίζονται σε θεματικές ενότητες και προσωπογραφίες λογοτεχνών.

Ειδικότερα, η παρουσίαση των κειμένων στηρίζεται στα παρακάτω λογοτεχνικά είδη:

 

Α. Ποίηση

 

Η ενότητα της Ποίησης χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος οι μαθητές θα μελετήσουν το αφηγηματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ο Κρητικός», ένα έργο-σταθμό στην ποιητική του πορεία. Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με ένα επίσης, κομβικής σημασίας ποίημα, «Τη Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, ένα ποίημα όπου ανιχνεύονται τόσο οι ιδεολογικοί κλυδωνισμοί στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς όσο και οι συνέπειές τους. Στο τρίτο μέρος θα έρθουμε σε επαφή με ποιήματα που αποτυπώνουν την απόπειρα των ποιητών να μιλήσουν για την ίδια την ποίηση και να έρθουν σε διάλογο με έργα ομότεχνών τους, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ποια είναι η προσωπική σχέση κάθε ποιητή με την τέχνη του, με τι σκοπό και με ποιον τρόπο την υπηρετεί. Στο μέρος αυτό ξεχωρίζουμε το έργο της Κικής Δημουλά, μια ποιήτρια που το έργο της χαρακτηρίζεται από το αίσθημα της απώλειας και της ματαίωσης.

 

Β. Πεζογραφία

 

Η ενότητα αυτή χωρίζεται σε τέσσερις υποενότητες. Στην πρώτη υποενότητα θα μελετήσετε το διήγημα του Γεώργιου Βιζυηνού «Το αμάρτημα της μητρός μου», το οποίο αναφέρεται σε ένα πραγματικό γεγονός της ζωής του συγγραφέα και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείται στην αφήγηση το πρώτο πρόσωπο, πρωτοποριακή επιλογή για την πεζογραφία της εποχής. Πρόκειται για ένα διήγημα με εξαιρετική δομή και άρτια τεχνική του με αφηγηματική δεινότητα και λεπτεπίλεπτη ανάπτυξη χαρακτήρων. Στη δεύτερη υποενότητα, θα ασχοληθείτε με το διήγημα «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα κείμενο εντυπωσιακής αφηγηματικής δεξιοτεχνίας, ιδεολογικών και φιλοσοφικών αναζητήσεων. Στη συνέχεια θα εξετάσετε την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα όπου περιγράφονται με τρόπο γλαφυρό οι περιπέτειες ενός στρατιώτη μέχρι την απόδρασή του. Πρόκειται για ένα έργο φιλειρηνικό και βαθιά πολιτικό. Στην τελευταία υποενότητα, συναντάμε τα κείμενα του Γιώργου Ιωάννου, στα οποία ο συγγραφέας αποτυπώνει μέσα από την προσωπική του ματιά, την εικόνα της πόλης. Τα κείμενα του Ιωάννου αποτελούνται από θραυσματικές αφηγήσεις, οι οποίες ανακαλούν το παρελθόν με σκοπό τη διαπραγμάτευση του παρόντος.

 

Γ. Συνοδευτικά κείμενα

 

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται συνοδευτικά κείμενα που στόχο έχουν τον εμπλουτισμό της διδακτικής και αναγνωστικής εμπειρίας των κειμένων του βιβλίου. Τα κείμενα αυτά δεν αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας αλλά ένα τρόπο για να εμπλουτιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να γίνει βαθύτερο και πιο απολαυστικό το ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας.

 


 

Ετήσια Φροντιστηριακή Εκπαίδευση - Υποστήριξη Λυκείου

  • Εβδομαδιαία Καθοδήγηση Μελέτης

Οδηγίες και πλάνο διαβάσματος στα βασικά μαθήματα: Έκθεση – Αρχαία – Χημεία Γενικής Παιδείας – Φυσική Γενικής Παιδείας – Αρχαία Προσανατολισμού – Μαθηματικά Προσανατολισμού.

  • Live διδασκαλία

Καθημερινά 4μ.μ. – 5μ.μ. κάνουμε Μύηση στη Θεωρία, μαθαίνουμε τη Μεθοδολογία και τις Εφαρμογές με Φύλλα εργασίας και ερωτήσεις κλειστού τύπου.

  • Επίλυση αποριών

Οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, στην e-τάξη είναι στη διάθεσή σας για μια άμεση και στοχευμένη βοήθεια.

  • Game of theory

Κατανόηση της θεωρίας με παιχνίδι ερωτήσεων για τις εξετάσεις.

  • Προετοιμασία Εξετάσεων

Κλείδωμα της επιτυχίας με συστηματικά Διαγωνίσματα & Θέματα Προσομοίωσης.

 

 


 

Live Διδασκαλία: Ιδιαίτερα - Group

 

Σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης, ο διδάσκων παρέχει ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές της Α Λυκείου, υπενθυμίζοντας τη θεωρία – μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας ερωτήσεις κλειστού τύπου, συνδυαστικές ασκήσεις και σύνθετα θέματα φτάνει στο αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής υποστήριξης. Ξεκινώντας από το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας και της εκπαιδευτικής μας Πλατφόρμας καθώς και τα μαθήματα Μύησης, οι μαθητές εξασκούνται πολύ περισσότερο με τα Ιδιαίτερα Μαθήματα ή τα Μαθήματα σε Group για να πετύχουν τον στόχο τους σίγουρα!

 

Από το 2001 που ξεκινήσαμε να στηρίζουμε τους φοιτητές του Ε.Α.Π μέχρι σήμερα, χιλιάδες φοιτητές "κατέκτησαν" το πτυχίο τους με τη συμβολή της Εκπαιδευτικής Οικογένειας ARNOS. Με άλλα λόγια…

Μαζί θα κάνουμε το βουνό πεδιάδα

Σχήματα λόγου, Αφήγηση, Λογοτεχνικά ρεύματα
Α. Ποίηση
Β. Πεζογραφία
Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων: Λογοτεχνία Ανθρωπιστικών Σπουδών
Οδηγίες για καλές επιδόσεις στις Πανελλαδικές
Πανελλαδικές 2013 - Λογοτεχνία Ανθρωπιστικών Σπουδών

Κάνε το πρώτο βήμα δωρεάν

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός