Φυσική Α' Λυκείου

Φυσική Α' Λυκείου Online Φροντιστήριο

 

Στο No1 Πρότυπο Online Φροντιστήριο εξασφαλίζεις την Επιτυχία σου!

 

Η Φυσική της Α Λυκείου αποτελεί την συνέχεια όσων μάθαμε στην Φυσική της Β’ Γυμνασίου και ένα πολύ σημαντικό σκαλοπάτι για την Φυσική που θα διδαχθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Γ’ Λυκείου και στην οποία θα εξεταστούν σε πανελλαδικό επίπεδο. Ασχολούμαστε με έννοιες και μεθοδολογίες που έχουν να κάνουν με την κίνηση των σωμάτων. Μιλάμε δηλαδή, για πράγματα που τα συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.

Το μάθημα απαρτίζεται από τα ακόλουθα διδακτικά αντικείμενα:

 

Ευθύγραμμη κίνηση

Ξεκινώντας, θα μιλήσουμε για την πιο απλή αλλά πιο βασική κίνηση, την ευθύγραμμη. Με αφορμή αυτή θα μάθουμε την έννοια της χρονικής στιγμής, του συμβάντος, της χρονικής διάρκειας, της μετατόπισης ενός σώματος πάνω σε άξονα, της μέσης και της στιγμιαίας ταχύτητας, την έννοια της ταχύτητας στην ευθύγραμμη ομαλή κίνηση και την έννοια της επιτάχυνσης στην ευθύγραμμη ομαλά μεταβαλλόμενη κίνηση.

 

Δύναμη σε μία διάσταση

Στην συνέχεια, θα μιλήσουμε για τη Δύναμη αρχίζοντας με την μελέτη της σε μία διάσταση. Θα μάθουμε λοιπόν πως γίνεται η σύνθεση συγγραμικών δυνάμεων, τους 2 πολύ σημαντικούς νόμους του Νεύτωνα. Φυσικά θα μιλήσουμε και για την έννοια του βάρους, της μάζας αλλά και για την ελεύθερη πτώση των σωμάτων. & Πηλίκο.

 

Δυνάμεις στο επίπεδο

Αφού έχουμε κατανοήσει τι γίνεται στην μία διάσταση θα μεταπηδήσουμε στις δυνάμεις στις 2 διαστάσεις. δηλαδή στο επίπεδο. Θα μάθουμε τον 3ο νόμο του Νεύτωνα, για να συμπληρώσουμε την σημαντική αυτή τριάδα. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τις δυνάμεις από επαφή και από απόσταση. Φυσικά, δεν γίνεται να μην ασχοληθούμε με τη σύνθεση και την ανάλυση των δυνάμεων στο επίπεδο και την ισορροπία ομοεπιπέδων δυνάμεων. Για να ολοκληρώσουμε με τις σημαντικές δυνάμεις που συναντάμε καθημερινά θα μάθουμε τον νόμος της τριβής.

 

Διατήρηση της μηχανικής ενέργειας

Θα ολοκληρώσουμε την περιπλάνηση μας στις έννοιες της μηχανικής με τη Διατήρηση της μηχανικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, θα μάθουμε τι είναι το έργο και πως μεταβάλλεται η κινητική ενέργεια. Φυσικά, θα μάθουμε τι είναι η δυναμική και η μηχανική ενέργεια καθώς και τις 2 πολύ σημαντικές αρχές της μηχανικής, την αρχή διατήρησης της και τις συντηρητικές δυνάμεις. Στο τέλος, θα ολοκληρώσουμε μιλώντας για την έννοια της ισχύς.


 

Ετήσια Φροντιστηριακή Εκπαίδευση - Υποστήριξη Λυκείου

  • Εβδομαδιαία Καθοδήγηση Μελέτης

Οδηγίες και πλάνο διαβάσματος στα βασικά μαθήματα: Έκθεση – Αρχαία – Χημεία Γενικής Παιδείας – Φυσική Γενικής Παιδείας – Αρχαία Προσανατολισμού – Μαθηματικά Προσανατολισμού.

  • Live διδασκαλία

Καθημερινά 4μ.μ. – 5μ.μ. κάνουμε Μύηση στη Θεωρία, μαθαίνουμε τη Μεθοδολογία και τις Εφαρμογές με Φύλλα εργασίας και ερωτήσεις κλειστού τύπου.

  • Επίλυση αποριών

Οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, στην e-τάξη είναι στη διάθεσή σας για μια άμεση και στοχευμένη βοήθεια.

  • Game of theory

Κατανόηση της θεωρίας με παιχνίδι ερωτήσεων για τις εξετάσεις.

  • Προετοιμασία Εξετάσεων

Κλείδωμα της επιτυχίας με συστηματικά Διαγωνίσματα & Θέματα Προσομοίωσης.

 

 


 

Live Διδασκαλία: Ιδιαίτερα - Group

 

Σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης, ο διδάσκων παρέχει ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές της Α Λυκείου, υπενθυμίζοντας τη θεωρία – μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας ερωτήσεις κλειστού τύπου, συνδυαστικές ασκήσεις και σύνθετα θέματα φτάνει στο αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής υποστήριξης. Ξεκινώντας από το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας και της εκπαιδευτικής μας Πλατφόρμας καθώς και τα μαθήματα Μύησης, οι μαθητές εξασκούνται πολύ περισσότερο με τα Ιδιαίτερα Μαθήματα ή τα Μαθήματα σε Group για να πετύχουν τον στόχο τους σίγουρα!

 

Από το 2001 που ξεκινήσαμε να στηρίζουμε τους φοιτητές του Ε.Α.Π μέχρι σήμερα, χιλιάδες φοιτητές "κατέκτησαν" το πτυχίο τους με τη συμβολή της Εκπαιδευτικής Οικογένειας ARNOS. Με άλλα λόγια…

Μαζί θα κάνουμε το βουνό πεδιάδα

Απαραίτητες εισαγωγικές γνώσεις
Α. Οι έννοιες
Β. Μονόμετρα και διανυσματικά μεγέθη
Γ. Το διεθνές σύστημα μονάδων S.I.
Δ. Διαστάσεις
Ε. Η έννοια του χρόνου
ΣΤ. Το μέγεθος των αντικειμένων και οι μονάδες μέτρησής τους
Ζ. Η μάζα και η πυκνότητα
Η. Η μεταβολή και ο ρυθμός μεταβολής
Θ. Γραφικές παραστάσεις
1.1 Ευθύγραμμη κίνηση - Φυσική Α' Λυκείου
1.1.3 Οι έννοιες: Χρονική στιγμή, συμβάν και χρονική διάρκεια
1.2 Δυναμική σε μια διάσταση - Φυσική Α' Λυκείου
1.2.8 Σύγχρονοι τρόποι μελέτης των κινήσεων
1.3 Δυναμική στο Επίπεδο - Φυσική Α' Λυκείου
1.3 Ερωτήσεις
2.1 Διατήρηση της Μηχανικής Ενέργειας - Φυσική Α' Λυκείου
*2.1.7 Η διατήρηση της μηχανικής ενέργειας στην οριζόντια βολή
*2.2. Διατήρηση Ολικής Ενέργειας... - Φυσική Α' Λυκείου
Φροντιστηριακό e-μάθημα: Φυσική Α' Λυκείου
Επαναληπτικά μαθήματα σε 10 ώρες
Γνωριμία με τη Φυσική Α' Λυκείου
Τράπεζα Θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου 2014
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 3761 - 5099
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 5102 - 6154
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 8996 - 9175
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 9330 - 9656
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 10077 - 10799
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 10800 - 10969
Τράπεζα θεμάτων Φυσικής Α' Λυκείου: Λύσεις 11542 - 12801
Συμβουλές για τις εξετάσεις & Προτεινόμενα θέματα Αρνός
SOS Θέματα & Επαναλήψεις Φυσικής Α' Λυκείου
Θέματα Σχολικών Εξετάσεων: Φυσική Α' Λυκείου
Δεν βρίσκεις την απάντηση; Στείλε μας την ερώτησή σου εδώ.
 
Οι ερωτήσεις σας με τις απαντήσεις.
Ποιες είναι η διαφορά μάζας και βάρους;

Η μάζα είναι ένα μέγεθος που εκφράζει το μέτρο της αδράνειας ενός σώματος, ενώ το βάρος είναι η βαρυτική δύναμη που ασκεί η γη στο σώμα. Η μάζα είναι μονόμετρο μέγεθος, ενώ το βάρος είναι διανυσματικό μέγεθος. Η μονάδα μέτρησης της μάζας είναι το Kg, ενώ η μονάδα μέτρησης του βάρους είναι το Ν. Όργανο μέτρησης της μάζας είναι η ζυγαριά, ενώ όργανο μέτρησης του βάρους είναι το δυναμόμετρο. Η μάζα ενός σώματος παραμένει η ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος και αν μετρηθεί, ενώ το βάρος μεταβάλλεται ανάλογα με την τοποθεσία.

Τι κίνηση μπορεί να κάνει ένα σώμα;

1) Όταν η ταχύτητα είναι μηδέν (u=0) τότε το σώμα βρίσκεται σε Ακινησία. 2) Όταν η ταχύτητα είναι σταθερή (u=σταθερή) τότε το σώμα εκτελεί Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση (Ε.Ο.Κ.). Η εξίσωση κίνησης σε αυτή την περίπτωση είναι x = x0 + υ(t – t0) 3) Όταν η ταχύτητα δεν είναι σταθερή (u≠σταθερή) τότε το σώμα εκτελεί Μεταβαλλόμενη Κίνηση. I. Αν η ταχύτητα αυξάνεται το σώμα εκτελεί ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση (α>0). Και η εξίσωση για τον υπολογισμό της ταχύτητας είναι υ = υ0 + α(t – t0) II. Αν η ταχύτητα μειώνεται το σώμα εκτελεί ευθύγραμμη ομαλά επιβραδυνόμενη κίνηση (α<0). Και η εξίσωση για τον υπολογισμό της ταχύτητας είναι υ = υ0 - α(t – t0) Πότε εφαρμόζω το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας (Θ.Μ.Κ.Ε) και πότε την Η αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (Α.Δ.Μ.Ε.); Το θεώρημα μεταβολής της κινητικής ενέργειας (Θ.Μ.Κ.Ε): α) Εφαρμόζεται για ένα σώμα. β) Ισχύει ΠΑΝΤΑ, ανεξάρτητα από το είδος των ασκούμενων δυνάμεων. γ) Το ΘΜΚΕ μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση αλλά ορισμένες φορές δεν μας βοηθά στη λύση ενός προβλήματος, όπως π.χ. στις εξής δύο περιπτώσεις: i) Αν στα δεδομένα ή στα ζητούμενα εμπλέκεται ο χρόνος (αυτό δεν σημαίνει. ότι σε συνδυασμό με άλλες εξισώσεις, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το ΘΜΚΕ, αλλά από μόνο του δεν δίνει λύση). ii) Αν μελετάμε ένα σύστημα σωμάτων που αλληλεπιδρούν. Αυτό, στην περίπτωση που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το έργο της δύναμης αλληλεπίδρασης για το ένα σώμα. Την αρχή διατήρησης της μηχανικής ενέργειας (Α.Δ.Μ.Ε.): α) Εφαρμόζεται για ένα σύστημα σωμάτων και όχι για ένα σώμα. β) Ισχύει ΜΟΝΟ, αν όλες οι δυνάμεις που παράγουν έργο, είναι συντηρητικές(Διατηρητικές). Όταν εφαρμόζουμε την ΑΔΜΕ, μπορεί να ασκούνται διάφορες δυνάμεις στο σύστημά μας, που να μην είναι συντηρητικές. Αρκεί οι δυνάμεις αυτές να μην παράγουν έργο.

Κάνε το πρώτο βήμα δωρεάν

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός