Χημεία Β' Γυμνασίου

Χημεία Β΄ Γυμνασίου Online Φροντιστήριο

 

Στο No1 Online Φροντιστήριο εξασφαλίζεις την Επιτυχία σου!

 

Το μάθημα της Χημείας στη Β’ Γυμνασίου αποτελεί το πρώτο γνώρισμα του μαθητή με τον κόσμο της επιστήμης. Ο μαθητής του Γυμνασίου έρχεται σε πρώτη επαφή με το γνωστικό αντικείμενο της Χημείας, μαθαίνοντας τις βασικές της έννοιες. Έτσι, τα παιδιά αρχίζουν πλέον να κατανοούν και να επεξηγούν φαινόμενα που συμβαίνουν στην καθημερινή τους ζωή. 

 

Το μάθημα απαρτίζεται από τα ακόλουθα διδακτικά αντικείμενα:

 

Εισαγωγή στη Χημεία

Η πρώτη γνωριμία μας με τη Χημεία ξεκινά από τα βασικά, δηλαδή από το να μάθουμε να διακρίνουμε φαινόμενά της στην καθημερινότητά μας. Σε ποιες μορφές βλέπουμε την ύλη γύρω μας; Γιατί λιώνουν οι πάγοι και γιατί όταν το νερό βράζει, χαμηλώνει η στάθμη του;

 

Από τον μακρόκοσμο στο μικρόκοσμο

Μετά την πρώτη επαφή μας με τον κόσμο της Χημείας, συνεχίζουμε το ταξίδι μας, μαθαίνοντας περισσότερα για τη σημαντικότερη ένωση για τη ζωή: το νερό. Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τα μίγματα από τις καθαρές ουσίες γύρω μας και με ένα σάλτο προχωρούμε στα διαλύματα, ξεχωρίζοντας ποια από αυτά είναι αραιά και ποια πυκνότερα. Ταυτόχρονα γινόμαστε γνώστες των χημικών αντιδράσεων τριγύρω μας. Γιατί ο σίδηρος σκουριάζει; Γιατί τα φρούτα σαπίζουν; Και πώς τρέφονται τα φυτά; Τέλος ολοκληρώνουμε αυτή την ενότητα μαθαίνοντας περισσότερα για τα μικροσκοπικά σωματίδια που αποτελούν τον τεράστιο κόσμο ολόγυρά μας: τα άτομα. 

 

Ατμοσφαιρικός αέρας

Στη δύση, πλέον, του ταξιδιού μας και έχοντας εφοδιαστεί με τις γνώσεις των προηγούμενων κεφαλαίων, γυρίζουμε τα μάτια μας ψηλά. Μαθαίνουμε, έτσι, περισσότερα για την ατμόσφαιρα του πλανήτη μας, από ποια αέρια αποτελείται και γιατί είναι τόσο σημαντικά για τη ζωή.  

 


 

Ετήσια Φροντιστηριακή Εκπαίδευση - Υποστήριξη B' Γυμνασίου

  • Εβδομαδιαία Καθοδήγηση Μελέτης

Αναλυτικές οδηγίες και ακριβές πλάνο για άρτια οργανωμένο πρόγραμμα μελέτης στην ύλη των μαθημάτων, προσαρμοσμένο στο χρόνο και τις δικές σου ανάγκες.

  • Live Διδασκαλία Μύησης και Επίλυση Αποριών

Καθημερινά 4-5 μ.μ., διεξάγεται ζωντανή διδασκαλία με μαθήματα μύησης στη Θεωρία και τη Μεθοδολογία κάθε κεφαλαίου. Κατανοώντας τες, εμβαθύνουμε καθώς εξασκούμαστε με Εφαρμογές, Ερωτήσεις κλειστού τύπου και Ασκήσεις όλων των επιπέδων.

  • Επίλυση αποριών

Άμεση επικοινωνία με το Δάσκαλο σου μέσω chat, forum και email, για στοχευμένη βοήθεια και πλήρη κάλυψη των αποριών σου υπεύθυνα και εξατομικευμένα.

  • Εκπαιδευτικά Παιχνίδια και Live Quizzes

Έχουμε στη φαρέτρα μας πολλά και άκρως ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά online παιχνίδια και βιωματικές live εφαρμογές. Ετοιμάσου λοιπόν, γιατί φέτος Παίζουμε, Παρατηρούμε και Μαθαίνουμε, με τη Μέθοδο Marcuri!

  • Πίστες Προόδου

Σε εβδομαδιαία βάση αξιολογείται το γνωστικό επίπεδο και η πρόοδος σου εξατομικευμένα, με Φύλλο Ασκήσεων και Πίστες Προόδου.

  • Διαγωνιστικά Μαθηματικά

Απόλαυσε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις το Διαγωνισμό "Καγκουρό", μέσα από εβδομαδιαίο σετ ερωτήσεων με στόχο να νιώσεις, να ερμηνεύσεις και να αγκαλιάσεις τις μαθηματικές έννοιες με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και βιωματικό. Μαζί αλλάζουμε νοοτροπία, κοιτάζοντας κατάματα τα Μαθηματικά μέσα από την ίδια τη Ζωή!

 


 

Live Διδασκαλία: Ιδιαίτερα - Group

 

Σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης, ο διδάσκων παρέχει ενισχυτική διδασκαλία με τους μαθητές, αναλύοντας τη θεωρία - μεθοδολογία ανά θεματική περιοχή, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις κλειστού τύπου και επιλύοντας εφαρμογές, συνδυαστικές ασκήσεις, σύνθετα θέματα και θέματα εξετάσεων. Είναι το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής υποστήριξης, διότι με σημείο αναφοράς το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας, οι μαθητές εξασκούνται στην εφαρμογή αυτών μέσα από ασκήσεις και συνδυαστικά θέματα όλων των επιπέδων.

Η Εκπαιδευτική Οικογένεια ARNOS, αγκαλιάζει όλους τους μαθητές απανταχού, φροντίζοντας τις δικές σου ανάγκες με τρόπο μοναδικό και προσωποποιημένο. Προσφέροντας με αγάπη και μεράκι…

Τη Γνώση με τρόπο Απλό και Κατανοητό

– Οι Δικοί σου Δάσκαλοι

Φροντιστηριακό e-μάθημα: Χημεία β' γυμνασίου
ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΤΟΜΟ
SOS Θέματα & Επαναλήψεις Χημείας B' Γυμνασίου
8 Θέματα Εξετάσεων: Λύσεις & Διδασκαλία σε video
Δεν βρίσκεις την απάντηση; Στείλε μας την ερώτησή σου εδώ.
 
Οι ερωτήσεις σας με τις απαντήσεις.
Ποια είναι τα φαινόμενα μετατροπής των φυσικών καταστάσεων της ύλης;

• Τήξη λέμε τη μετατροπή ενός στερεού σε υγρό.

• Πήξη λέμε τη μετατροπή ενός υγρού σε στερεό.

• Εξαέρωση λέμε τη μετατροπή ενός υγρού σε αέριο. Αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: o Εξάτμιση: η εξαέρωση που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε θερμοκρασία και μόνο από την επιφάνεια του υγρού. o Βρασμός: η εξαέρωση που μπορεί να συμβεί σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και από όλη τη μάζα του υγρού.

• Συμπύκνωση: λέμε τη μετατροπή ενός αερίου σε υγρό.

• Εξάχνωση: λέμε τη μετατροπή ενός στερεού απευθείας σε αέριο.

• Απόθεση: λέμε τη μετατροπή ενός αερίου απευθείας σε στερεό.

 

Ποιες είναι οι εκφράσεις της περιεκτικότητας ενός διαλύματος;

α) Περιεκτικότητα στα εκατό κατά βάρος (% w/w) Εκφράζει τη μάζα σε γραμμάρια (g) της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται σε 100 g διαλύματος.

β) Περιεκτικότητα στα εκατό βάρους κατ’ όγκον (%w/v) Εκφράζει τη μάζα σε γραμμάρια (g) της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται σε 100 mL διαλύματος.

γ) Περιεκτικότητα στα εκατό όγκου σε όγκο (% v/v) Εκφράζει τον όγκο σε mL της διαλυμένης ουσίας που περιέχεται σε 100 mL διαλύματος.

 

Ποια είναι η δομή του ατόμου;

Ένα άτομο αποτελείται από δύο είδη σωματιδίων: τον πυρήνα και τα ηλετρόνια: Τα ηλεκτρόνια είναι πολύ ελαφριά, αρνητικά φορτισμένα σωματίδια, τα οποία υπάρχουν στην περιοχή γύρω από τον πυρήνα. Ο πυρήνας βρίσκεται στο κέντρο του ατόμου, είναι θετικά φορτισμένος και συγκεντρώνει σχεδόν ολόκληρη την ατομική μάζα. Ο πυρήνας του ατόμου αποτελείται από δύο διαφορετικά είδη σωματιδίων: τα πρωτόνια και τα νετρόνια.

• Τα πρωτόνια έχουν θετικό φορτίο, ίσο με αυτό του ηλεκτρονίου.

• Τα νετρόνια δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο.

 

Τι ονομάζουμε ιόντα;

Ιόντα είναι τα ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή συγκροτήματα ατόμων τα οποία προκύπτουν με αποβολή ή με πρόσληψη ενός ή περισσότερων ηλεκτρονίων. Τα ιόντα, ανάλογα με το ηλεκτρικό τους φορτίο διακρίνονται σε:

• κατιόντα: τα ιόντα με θετικό φορτίο (π.χ. Na+)

• ανιόντα: τα ιόντα με αρνητικό φορτίο (π.χ. Cl-)

 

Τι ονομάζουμε ατομικό και τι μαζικό αριθμό; Πώς συμβολίζεται το άτομο ενός χημικού στοιχείου;

Ατομικός αριθμός (Ζ) ενός χημικού στοιχείου ονομάζεται ο αριθμός των πρωτονίων που περιέχονται στον πυρήνα κάθε ατόμου του χημικού στοιχείου. Αποτελεί την ταυτότητα κάθε στοιχείου. Μαζικός αριθμός (Α) ενός ατόμου ονομάζεται ο συνολικός αριθμός των πρωτονίων (Ζ) και των νετρονίων (Ν) που περιέχονται στον πυρήνα του ατόμου: Α = Ζ + Ν

Ένα άτομο Χ συμβολίζεται ως εξής: (_Ζ^Α) Χ

όπου Χ: το σύμβολο του στοιχείου (π.χ. Na για το νάτριο, Η για το υδρογόνο κτλ.)

Α: ο μαζικός αριθμός του ατόμου

Ζ: ο ατομικός αριθμός του ατόμου

 

Φωτογραφία Καθηγητή

Μαρία Μαγιάτη

Πανεπιστήμιο Πατρών
Πτυχίο Χημείας
Μαθήματα
Σχολείο: Χημεία και Βιολογία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
ΑΕΙ: Οργανική & Ανόργανη Χημεία, Αναλυτική Χημεία, Βιοχημεία, Γενετική
Θ.Ε.: ΦΥΕ
Εκπαιδευτική Φιλοσοφία
Η νέα μορφή μάθησης που προάγει το ΚέντροΑΡΝΟΣ, μέσω της online διδασκαλίας, δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές/φοιτητές να αποκτήσουν ένα πανίσχυρο ρόλο στην εκπαιδευτική τους πορεία. Αν και απομακρυσμένα, η διαρκής επαφή για την κάλυψη των αναγκών και των απαιτήσεων καθενός, αποτελεί άμεση δέσμευσή μου.
Σπουδές & πιστοποιήσεις

2016: Πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας. Πανεπιστήμιο Πατρών

2018: Πτυχιούχος μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών στην «Αναλυτική Χημεία και Νανοτεχνολογία». Πανεπιστήμιο Πατρών

Διδακτική Εμπειρία
2018 - σήμερα: Διδασκαλία Χημείας στο Κέντρο Σπουδών ΑΡΝΟΣ, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Συγγραφικό Υλικό
1. “Immobilization of Bovine Serum Albumin on Poly-tetrafluoroethylene for Application as a Potential Solid Support for Biosensor Development with Visual Detection”, Εκδόσεις Analytical Letters 2018
2. “A fluorometric lateral flow assay for visual detection of nucleic acids using a digital camera readout”, Εκδόσεις Microchimica Acta 2018

Κάνε το πρώτο βήμα δωρεάν

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός