Φυσική

Β' Γυμνασίου

Φυσική Β΄ Γυμνασίου Online Φροντιστήριο

 

Στο No1 Online Φροντιστήριο εξασφαλίζεις την Επιτυχία σου!

 

Οι στόχοι μας για φέτος στο μάθημα της Φυσικής είναι να προσεγγίσουν ποιοτικά, ποσοτικά και μέσα από πειράματα κάποιες από τις βασικές έννοιες και τους νόμους της Φυσικής. Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πως λειτουργούν πολλές συσκευές και μηχανές από την καθημερινή μας ζωή. Ακόμα με τα εφόδια αυτά θα κατανοήσουμε και πολλά φυσικά φαινόμενα που συναντάμε στη ζωή μας. Αυτό θα το πετύχουμε με την παρατήρηση, την περιγραφή, την ερμηνεία και τέλος την πρόβλεψη των φυσικών φαινομένων. Μέσα από τα μαθήματα μας θα καλλιεργήσουν νοητικές δεξιότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη, δημιουργική φαντασία και ικανότητα επικοινωνίας. Μέσα από όλα αυτά θα κατανοήσουμε τον κεντρικό ρόλο της Φυσικής στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και κατά συνέπεια στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων. Τέλος θα δούμε την συμβολή των μεγάλων επιστημόνων και εφευρετών στην πρόοδο της Φυσικής.

Το μάθημα της Φυσικής της Β' Γυμνασίου απαρτίζεται από τα ακόλουθα διδακτικά αντικείμενα:

 

Κινήσεις

Ξεκινώντας, θα μιλήσουμε για τις κινήσεις. Αρχικά θα δούμε πως περιγράφουμε μια κίνηση. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για την έννοια της ταχύτητας  

 

Δυνάμεις

Αρχίζοντας την περιπλάνηση μας στον κόσμο των δυνάμεων θα δούμε τι είναι η δύναμη και θα μιλήσουμε για δύο από τις σημαντικότερες δυνάμεις στον κόσμο, το βάρος και την τριβή. Στην συνέχεια θα δούμε πως προσθέτουμε τις δυνάμεις αλλά και πως τις αναλύουμε και θα μάθουμε τι σημαίνει ισορροπία υλικού σημείου. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πως επιδρούν οι δυνάμεις στην καθημερινή μας ζωή αλλά και πώς μεταβάλλουν την κίνηση των σωμάτων.  

 

Συναρτήσεις

Η Συνάρτηση αποτελεί βασική έννοια των Μαθηματικών και χρησιμοποιείται σε πολλές θετικές επιστήμες και ποικίλες εκφάνσεις και δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής. Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο λοιπόν, θα κατανοήσουμε μαζί και θα ερμηνεύσουμε την έννοια και τη λειτουργία που επιτελεί η συνάρτηση και θα γνωρίσουμε πώς την αναπαριστούμε γραφικά στο επίπεδο σε καρτεσιανές συντεταγμένες. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε τις συναρτήσεις που αντιστοιχούν στις γραφικές παραστάσεις των συναρτήσεων της ευθείας και της υπερβολής. Το τρένο της Γνώσης έχει ήδη ξεκινήσει και σταθμός του: οι υπέροχες κυρίες των Μαθηματικών, οι Συναρτήσεις! 

 

Πίεση

Στο τρίτο κομμάτι της ύλης θα μιλήσουμε για την πίεση. Θα δούμε τι είναι η πίεση και από τι εξαρτάτε. Έπειτα θα μιλήσουμε για την υδροστατική και την ατμοσφαιρική πίεση και πως αυτές επηρεάζουν την ζωή μας. Έχοντας κατανοήσει όλα αυτά θα δούμε πως μεταδίδετε η πίεση στα ρευστά, θα μελετήσουμε δηλαδή τον νόμο του Πασκάλ. Στην συνέχεια θα κάνουμε ένα ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα για να μιλήσουμε για τον Αρχιμήδη και για όσα είπε αυτός για την άνωση και να καταλάβουμε έτσι γιατί δεν βυθιζόμαστε στην θάλασσα.  

 

Ενέργεια

Λίγο πριν το τέλος θα ασχοληθούμε με την ενέργεια. Θα ξεκινήσουμε βλέποντας τι είναι ενέργεια και τι είναι το έργο. Θα ασχοληθούμε με δυο πολύ σημαντικές ενέργειες , την κινητική και την δυναμική. Θα δούμε ότι οι δύο αυτές δυνάμεις αποτελούν την μηχανική ενέργεια και θα μιλήσουμε για πως αυτή διατηρείτε σταθερή. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν και άλλες δυνάμεις στο κόσμο μας και στην προσπάθεια μας να τον κατανοήσουμε δεν θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε απέξω. Αφού λοιπόν έχουμε μιλήσει για τις διάφορες μορφές ενέργειας και την διατήρηση τους θα δούμε και κάποιες πηγές ενέργειας τις οποίες χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή. Θα τελειώσουμε μελετώντας την ισχύ που έχουν οι μηχανές και θα μάθουμε τι σημαίνει αυτό.   

 

Θερμότητα

Θα ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι μας λέγοντας κάποια πράγματα για την θερμότητα. Θα δούμε ότι η θερμότητα είναι μια μορφή ενέργειας. Τέλος θα δούμε πως η θερμότητα επηρεάζει διάφορα υλικά, θα μιλήσουμε δηλαδή για την συστολή και την διαστολή διάφορων υλικών.   

 


 

Ετήσια Φροντιστηριακή Εκπαίδευση - Υποστήριξη Α' Γυμνασίου

  • Εβδομαδιαία Καθοδήγηση Μελέτης

Αναλυτικές οδηγίες και ακριβές πλάνο για άρτια οργανωμένο πρόγραμμα μελέτης στην ύλη των μαθημάτων, προσαρμοσμένο στο χρόνο και τις δικές σου ανάγκες.

  • Live Διδασκαλία Μύησης και Επίλυση Αποριών

Καθημερινά 4-5 μ.μ., διεξάγεται ζωντανή διδασκαλία με μαθήματα μύησης στη Θεωρία και τη Μεθοδολογία κάθε κεφαλαίου. Κατανοώντας τες, εμβαθύνουμε καθώς εξασκούμαστε με Εφαρμογές, Ερωτήσεις κλειστού τύπου και Ασκήσεις όλων των επιπέδων. 

  • Επίλυση αποριών

Άμεση επικοινωνία με το Δάσκαλο σου μέσω chat, forum και email, για στοχευμένη βοήθεια και πλήρη κάλυψη των αποριών σου υπεύθυνα και εξατομικευμένα.

  • Εκπαιδευτικά Παιχνίδια και Live Quizes

Έχουμε στη φαρέτρα μας πολλά και άκρως ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά online παιχνίδια και βιωματικές live εφαρμογές. Ετοιμάσου λοιπόν, γιατί φέτος Παίζουμε, Παρατηρούμε και Μαθαίνουμε, με τη Μέθοδο Marcuri!

  • Πίστες Προόδου

Σε εβδομαδιαία βάση αξιολογείται το γνωστικό επίπεδο και η πρόοδος σου εξατομικευμένα, με Φύλλο Ασκήσεων και Πίστες Προόδου.

  • Διαγωνιστικά Μαθηματικά

Απόλαυσε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις το Διαγωνισμό "Καγκουρό", μέσα από εβδομαδιαίο σετ ερωτήσεων με στόχο να νιώσεις, να ερμηνεύσεις και να αγκαλιάσεις τις μαθηματικές έννοιες με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και βιωματικό. Μαζί αλλάζουμε νοοτροπία, κοιτάζοντας κατάματα τα Μαθηματικά μέσα από την ίδια τη Ζωή!

 


 

Live Διδασκαλία: Ιδιαίτερα - Group

 

Σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης, ο διδάσκων παρέχει ενισχυτική διδασκαλία με τους μαθητές, αναλύοντας τη θεωρία - μεθοδολογία ανά θεματική περιοχή, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις κλειστού τύπου και επιλύοντας εφαρμογές, συνδυαστικές ασκήσεις, σύνθετα θέματα και θέματα εξετάσεων. Είναι το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής υποστήριξης, διότι με σημείο αναφοράς το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας, οι μαθητές εξασκούνται στην εφαρμογή αυτών μέσα από ασκήσεις και συνδυαστικά θέματα όλων των επιπέδων.

Η Εκπαιδευτική Οικογένεια ARNOS, αγκαλιάζει όλους τους μαθητές απανταχού, φροντίζοντας τις δικές σου ανάγκες με τρόπο μοναδικό και προσωποποιημένο. Προσφέροντας με αγάπη και μεράκι…

Τη Γνώση με τρόπο Απλό και Κατανοητό

– Οι Δικοί σου Δάσκαλοι

Κεφ. 1o Εισαγωγή
1.1 Οι φυσικές επιστήμες και η μεθοδολογία τους
Κεφ. 2o Κινήσεις
Κεφ. 3o Δυνάμεις
Κεφ. 4o Πίεση
4.4 Μετάδοση των πιέσεων στα ρευστά - Αρχή του Πασκάλ
Κεφ. 5o Ενέργεια
5.2 Δυναμική - Κινητική ενέργεια. Δύο βασικές μορφές ενέργειας
Κεφ. 6o Θερμότητα
Κεφ. 7o Αλλαγές Κατάστασης
Κεφ. 8o Διάδοση Θερμότητας
*8. Ερωτήσεις: Χρησιμοποίησε & εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες
Επαναλήψεις: Θεωρία και Ασκήσεις
Διδασκαλία Online Ζωντανά! Γράψε Άριστα στις Εξετάσεις!
Επιλεγμένα Θέματα Εξετάσεων 2016
Διαδραστικά Τεστ Αξιολόγησης
10 Θέματα Εξετάσεων: Λύσεις & Διδασκαλία σε video
Δεν βρίσκεις την απάντηση; Στείλε μας την ερώτησή σου εδώ.
 
Οι ερωτήσεις σας με τις απαντήσεις.
Ποιες είναι η διαφορά μάζας και βάρους;

• Η μάζα είναι ένα μέγεθος που εκφράζει το μέτρο της αδράνειας ενός σώματος, ενώ το βάρος είναι η βαρυτική δύναμη που ασκεί η γη στο σώμα.

• Η μάζα είναι μονόμετρο μέγεθος, ενώ το βάρος είναι διανυσματικό μέγεθος.

• Η μονάδα μέτρησης της μάζας είναι το Kg, ενώ η μονάδα μέτρησης του βάρους είναι το Ν.

• Όργανο μέτρησης της μάζας είναι η ζυγαριά, ενώ όργανο μέτρησης του βάρους είναι το δυναμόμετρο.

• Η μάζα ενός σώματος παραμένει η ίδια σε οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος και αν μετρηθεί, ενώ το βάρος μεταβάλλεται ανάλογα με την τοποθεσία.

Τι κίνηση μπορεί να κάνει ένα σώμα;

1) Όταν η ταχύτητα είναι μηδέν (u=0) τότε το σώμα βρίσκεται σε Ακινησία.

2) Όταν η ταχύτητα είναι σταθερή (u=σταθερή) τότε το σώμα εκτελεί Ευθύγραμμη Ομαλή Κίνηση (Ε.Ο.Κ.)

3) Όταν η ταχύτητα δεν είναι σταθερή (u≠σταθερή) τότε το σώμα εκτελεί Μεταβαλλόμενη Κίνηση

 

Πότε διατηρείται σταθερή η μηχανική ενέργεια;

Ισχύει το θεώρημα διατήρησης της μηχανικής ενέργειας που μας λέει το εξής: Όταν σ' ένα σώμα ή σύστημα σωμάτων επιδρούν μόνο βαρυτικές, ηλεκτρικές ή δυνάμεις ελαστικής παραμόρφωσης, η μηχανική του ενέργεια διατηρείται σταθερή.

Φωτογραφία Καθηγητή

Σωτήρης Παπανδρέου

Πτυχίο Φυσικής
Μαθήματα
Σχολείο: Φυσική Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης
Εκπαιδευτική Φιλοσοφία
Η συνεργασία μου με το Κέντρο ΑΡΝΟΣ μου έδωσε την ευκαιρία και τα μέσα για να κάνω τη θεωρία πράξη. Η σύγχρονη πλατφόρμα καθώς και τα άλλα ψηφιακά εργαλεία μου δίνουν τη δυνατότητα να φέρω τη φυσική πιο κοντά στους μαθητές. Στις online διδασκαλίες με την χρήση video, προσομοιώσεων, εικονικών πειραμάτων και άλλων ψηφιακών εργαλείων το μάθημα γίνεται πιο ευχάριστο και πιο κατανοητό. Η συνεχής και άμεση επικοινωνία με τους μαθητές συντελεί στην εξατομίκευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σπουδές & πιστοποιήσεις

2018: Μεταπτυχιακό στη «Διδακτική της Βιολογίας» στο Τμήμα Βιολογίας. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

2016: Πτυχίο Φυσικού Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Διδακτική Εμπειρία
2012 - σήμερα: Παράδοση Ιδιαίτερων Μαθημάτων Φυσικής, Μαθηματικών και Χημείας σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
2017 - σήμερα: Διδασκαλία Φυσικής και Χημείας σε Φροντιστήρια Μέσης σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου.
2017 - σήμερα: Διδασκαλία Φυσικής στο Κέντρο Σπουδών ΑΡΝΟΣ, σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου, με παράλληλη ειδίκευση στη δημιουργία ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού για τις αντίστοιχες τάξεις .
Συγγραφικό Υλικό
"Παιγνιώδης Μάθηση: Τα παιδιά μαθαίνουν φυσική και μαγεύονται από αυτή μέσα από το παιχνίδι με τη βοήθεια του Enquiry-based learning", Αθήνα Ε.Κ.Π.Α. 2016
"Συμβολή της διαδικτυακής πλατφόρμας ILS (Inquiry Learning Spaces) στη διδασκαλία της εξέλιξης μέσω διερεύνησης", Αθήνα Ε.Κ.Π.Α. 2018

Κάνε το πρώτο βήμα δωρεάν

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός