Νεοελληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου

Νεολληνική Γλώσσα Α΄ Γυμνασίου Online Φροντιστήριο

 

Στο No1 Online Φροντιστήριο εξασφαλίζεις την Επιτυχία σου!

 

Το Γυμνάσιο ξεκινά με το ευχάριστο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, μέσα από το οποίο ερχόμαστε σε επαφή με κείμενα, με ασκήσεις, με φαινόμενα γραμματικής και συντακτικού και λεξιλογικά παιχνίδια. Στο τέλος της κάθε ενότητας, συζητάμε για ένα θέμα της καθημερινής μας ζωής με τους καθηγητές και τους συμμαθητές μας και στη συνέχεια μαθαίνουμε να γράφουμε πάνω σε αυτό τα δικά μας κείμενα.

Το μάθημα απαρτίζεται από τις ακόλουθες διδακτικές ενότητες:

 

1. Πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο

Ξεκινώντας την περιήγησή μας στον κόσμο της Νεοελληνικής Γλώσσας μαθαίνουμε τι είναι η επικοινωνία, ποιους περιλαμβάνει, ποιες είναι οι μορφές και οι κώδικές της. Αναγνωρίζουμε τα βασικά είδη των προτάσεων και καλούμαστε να γράψουμε την πρώτη μας έκθεση αφού πρώτα θυμηθούμε πώς αισθανθήκαμε την πρώτη ημέρα στο Γυμνάσιο.

 

2. Επικοινωνία στο σχολείο

Στην ενότητα αυτή αρχίζουμε να γράφουμε δειλά – δειλά τις πρώτες μας παραγράφους και να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο ύφος και λεξιλόγιο ανάλογα την περίσταση. Εντοπίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στον προφορικό και το γραπτό λόγο. Συζητάμε με τους συμμαθητές μας πώς νιώθουμε στο σχολείο.

 

3. Ταξίδι στον κόσμο της φύσης

Σε αυτή την ενότητα, διαβάζουμε διαφορετικά είδη κειμένων, περιγραφικά, αφηγηματικά και κείμενα στα οποία υπάρχουν επιχειρήματα, αντλώντας πληροφορίες στην προσπάθειά μας να μάθουμε να κάνουμε την περίληψη ενός κειμένου. Μιλάμε για τη φύση, την επαφή μας με τη φύση και το περιβάλλον.

 

4. Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου

Ξεκινάμε την περιήγησή μας στο χώρο της γραμματικής με το ουσιαστικό και το επίθετο. Φρεσκάρουμε τη μνήμη μας και θυμόμαστε πώς κλίνονται. Μαθαίνουμε για την παραγωγή και τη σύνθεση λέξεων και λύνουμε τις πρώτες μας λεξιλογικές ασκήσεις. Πώς είναι η διατροφή μας, από τι απαρτίζεται, τι είναι η μεσογειακή διατροφή και τι πρέπει να καταναλώνουμε για να τρώμε σωστά;

 

5. Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου

Συνεχίζουμε σε αυτή την ενότητα, στο δρόμο της γραμματικής παρουσιάζεται το ρήμα. Καταλαβαίνουμε το βασικό ρόλο του ρήματος στην πρόταση, συναντούμε τις μορφές του ρήματος και τα είδη του. Τοποθετούμε τα ρήματα μέσα στην περιγραφή και την αφήγηση και γράφουμε κείμενα για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

 

6. Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μου

Σειρά στη γραμματική έχει το ουσιαστικό. Συναντούμε το συντακτικό ρόλο των πτώσεων του ουσιαστικού, το ρόλο του και τη θέση του μέσα στην πρόταση ενώ λεξιλογικά, μαθαίνουμε πώς σχηματίζουμε παράγωγα ουσιαστικά από άλλα ουσιαστικά, ρήματα και επίθετα. Συζητάμε για δραστηριότητες που μας ψυχαγωγούν και μας κάνουν να νιώθουμε δημιουργικοί.

 

7. Ο κόσμος μέσα από την οθόνη – εικόνα

Συνεχίζουμε με την κλίση του άρθρου, αφού θυμηθούμε από το δημοτικό τα είδη του άρθρου και το ρόλο τους μέσα στην πρόταση. Σχηματίζουμε τα πρώτα μας επίθετα από λέξεις και μαθαίνουμε να περιγράφουμε ένα πρόσωπο ή ένα πράγμα. Στο τέλος, συζητάμε για το χώρο της τηλεόρασης και την δύναμη που έχει η εικόνα.

 

8. Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες: Παρακολουθώ και συμμετέχω

Σε αυτή την ενότητα βλέπουμε πως συνδέονται οι προτάσεις μεταξύ τους και ποιοι σύνδεσμοι βοηθούν σε αυτό. Μελετάμε αφηγηματικά κείμενα για να γίνουμε πιο δυνατοί στην αφήγηση και συζητάμε για τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν και στην εποχή μας, είτε αθλούμαστε οι ίδιοι είτε μας αρέσει να παρακολουθούμε αγώνες.

 

9. Ανακαλύπτω τη μαγεία της γνώσης

Ένα νέο φαινόμενο της γλώσσας μας απασχολεί και είναι ο συνταγματικός - παραδειγματικός άξονας. Πειραματιζόμαστε με κείμενα, τα αλλάζουμε σε άλλο είδος και μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε και να εντοπίζουμε το ειδικό λεξιλόγιο. Συζητάμε για τη σχέση μας με το βιβλίο, τα ενδιαφέροντά μας και τι μας αρέσει να μαθαίνουμε.

 

10. Γνωρίζω τον τόπο μου και τον πολιτισμό μου

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τη διάκριση ανάμεσα στις δευτερεύουσες προτάσεις και τις κύριες. Ερχόμαστε σε επαφή με τα λεξικά και μαθαίνουμε τη χρήση και τη χρησιμότητά τους. Μιλάμε και γράφουμε ο καθένας για τον τόπο του και τον πολιτισμό του, τα παράξενα και περίεργα ήθη και έθιμα του κάθε μέρους.

 


 

Ετήσια Φροντιστηριακή Εκπαίδευση - Υποστήριξη Γυμνασίου

  • Εβδομαδιαία Καθοδήγηση Μελέτης

Αναλυτικές οδηγίες και ακριβές πλάνο για άρτια οργανωμένο πρόγραμμα μελέτης στην ύλη των Μαθηματικών, προσαρμοσμένο στο χρόνο και τις δικές σου ανάγκες.

  • Live Διδασκαλία

Καθημερινά 4-5 μ.μ., διεξάγεται ζωντανή διδασκαλία με μαθήματα μύησης στη Θεωρία και τη Μεθοδολογία κάθε κεφαλαίου. Κατανοώντας τες, εμβαθύνουμε καθώς εξασκούμαστε με Εφαρμογές, Ερωτήσεις κλειστού τύπου και Ασκήσεις όλων των επιπέδων. 

  • Επίλυση αποριών

Άμεση επικοινωνία με το Δάσκαλο σου μέσω chat, forum και email, για στοχευμένη βοήθεια και πλήρη κάλυψη των αποριών σου υπεύθυνα και εξατομικευμένα.

  • Εκπαιδευτικά Παιχνίδια & Live Quizzes

Έχουμε στη φαρέτρα μας πολλά και άκρως ενδιαφέροντα παιχνίδια! Γι’ αυτό ετοιμαστείτε αυτή τη χρονιά να Παίζουμε, να Παρατηρούμε και να Μαθαίνουμε, εφαρμόζοντας τη Μέθοδο Marcuri!

  • Πίστες Προόδου

Σε εβδομαδιαία βάση αξιολογείται το γνωστικό επίπεδο και η πρόοδος σου εξατομικευμένα, με Φύλλο Ασκήσεων και Πίστες Προόδου.

  • Διαγωνιστικά Μαθηματικά

Απόλαυσε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις το Διαγωνισμό "Καγκουρό", μέσα από εβδομαδιαίο σετ ερωτήσεων με στόχο να νιώσεις, να ερμηνεύσεις και να αγκαλιάσεις τις μαθηματικές έννοιες με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και βιωματικό. Μαζί αλλάζουμε νοοτροπία, κοιτάζοντας κατάματα τα Μαθηματικά μέσα από την ίδια τη Ζωή!

 

 


 

Live Διδασκαλία: Ιδιαίτερα - Group

 

Σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης, ο διδάσκων παρέχει ενισχυτική διδασκαλία με τους μαθητές, αναλύοντας τη θεωρία - μεθοδολογία ανά θεματική περιοχή, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις κλειστού τύπου και επιλύοντας εφαρμογές, συνδυαστικές ασκήσεις, σύνθετα θέματα και θέματα εξετάσεων. Είναι το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής υποστήριξης, διότι με σημείο αναφοράς το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας, οι μαθητές εξασκούνται στην εφαρμογή αυτών μέσα από ασκήσεις και συνδυαστικά θέματα όλων των επιπέδων.

Η Εκπαιδευτική Οικογένεια ARNOS, αγκαλιάζει όλους τους μαθητές απανταχού, φροντίζοντας τις δικές σου ανάγκες με τρόπο μοναδικό και προσωποποιημένο. Προσφέροντας με αγάπη και μεράκι…

 

Τη Γνώση με τρόπο Απλό και Κατανοητό

 

– Οι Δικοί σου Δάσκαλοι

 

1η ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο
Θεωρία ενότητας - Γλώσσα Α' Γυμνασίου
Γ. Είδη προτάσεων
Ανακεφαλαιωτικός πίνακας - Ασκήσεις εμπέδωσης
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Επικοινωνία στο σχολείο
Β. Είδη προφορικού και γραπτού λόγου
3η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ταξίδι στον κόσμο της φύσης
4η ΕΝΟΤΗΤΑ: Φροντίζω για τη διατροφή & την υγεία
5η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω το μαγικό κόσμο του θεάτρου
Β. Το ρήμα
Διαθεματική εργασία - Ανακεφαλαιωτικός πίνακας
6η ΕΝΟΤΗΤΑ: Οι δημιουργικές δραστηριότητες...
Β. Λειτουργίες - Χρήσεις των πτώσεων του ουσιαστικού
Διαθεματική εργασία - Ανακεφαλαιωτικός πίνακας
7η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο κόσμος μέσα από την οθόνη - εικόνα
Α. Εισαγωγικά κείμενα
8η ΕΝΟΤΗΤΑ: Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες..
Διαθεματική εργασία - Ανακεφαλαιωτικός πίνακας
9η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανακαλύπτω τη μαγεία της γνώσης
Διαθεματική εργασία - Ανακεφαλαιωτικός πίνακας
10η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον τόπο μου και...
Επιλεγμένα Θέματα Εξετάσεων 2016
Θέματα Εξετάσεων: Λύσεις & Διδασκαλία σε video
Θέματα Σχολικών Εξετάσεων - Γλώσσα Α' Γυμνασίου
Πίστες Προόδου
1η Πίστα Προόδου
2η Γραπτή Εξέταση
Επαναλήψεις: Θεωρία και Ασκήσεις
Διδασκαλία Online Ζωντανά! Γράψε Άριστα στις Εξετάσεις!
Ενότητα 1 - Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείο
Ενότητα 2 - Επικοινωνία στο σχολείο
Ενότητα 4η -Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου
Ενότητα 6- Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μας
Ενότητα 7- Ο κόσμος μέσα από την οθόνη-εικόνα
Επιλεγμένα θέματα Παλαιότερων Εξετάσεων
1η Εξέταση-Γλώσσα Α΄Γυμνασίου 2016
e- Λυσάρι Αρνός - Νέα Ελληνική Γλώσσα
7η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ο κόσμος μέσα από την οθόνη - εικόνα
8η ΕΝΟΤΗΤΑ: Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες..
9η ΕΝΟΤΗΤΑ: Ανακαλύπτω τη μαγεία της γνώσης
10η ΕΝΟΤΗΤΑ: Γνωρίζω τον τόπο μου και...
Δεν βρίσκεις την απάντηση; Στείλε μας την ερώτησή σου εδώ.
 
Οι ερωτήσεις σας με τις απαντήσεις.
Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αφήγηση και την περιγραφή;

Με τον όρο περιγραφή εννοούμε την αναπαράσταση μέσω του λόγου χώρων, προσώπων, αντικειμένων, φαινομένων κ.λπ. Η περιγραφή ως είδος κειμένου συνδέεται με το χώρο. Με τον όρο αφήγηση εννοούμε την προφορική ή γραπτή παρουσίαση ενός γεγονότος ή μιας σειράς γεγονότων πραγματικών είτε φανταστικών. Η αφήγηση οργανώνεται με άξονα το χρόνο, αλλά τα γεγονότα ή οι καταστάσεις που εξιστορούνται συνδέονται αιτιολογικά μεταξύ τους.

Με ποιους τρόπους μπορώ να εκφέρω το β΄ όρο σύγκρισης;

Ο πιο σημαντικός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους είναι ο γλωσσικός κώδικας, που έχει για σημεία τις λέξεις. Τα σημεία αυτά είναι ηχητικά. Όταν όμως επικοινωνούμε με το γραπτό λόγο, τα σημεία είναι οπτικά. Με τις λέξεις οι άνθρωποι επικοινωνούν, δηλαδή στέλνουν και δέχονται μηνύματα (γλωσσική επικοινωνία). Αυτός που κάθε φορά στέλνει μηνύματα με το λόγο λέγεται ομιλητής ή πομπός. Αυτός που κάθε φορά δέχεται μηνύματα με το λόγο λέγεται ακροατής ή δέκτης.

Ποια είναι η δομή της παραγράφου;

Η παράγραφος αποτελείται από τη θεματική πρόταση, που εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα της παραγράφου, τις λεπτομέρειες, που αναλύουν τη θεματική πρόταση και την πρόταση – κατακλείδα, που περιέχει το συμπέρασμα.

Κάνε το πρώτο βήμα δωρεάν

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός