Κείμενα Α' Γυμνασίου

Κείμενα Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου Online Φροντιστήριο

 

Στο No1 Online Φροντιστήριο εξασφαλίζεις την Επιτυχία σου!

 

Ένα πολύ όμορφο ταξίδι ξεκινάει, καλωσορίζοντας σε μία υπέροχη διαδρομή σκέψης, έκφρασης και συλλογισμού. Στο Δημοτικό σχολείο ολοκληρώθηΤα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στοχεύουν στην αισθητική απόλαυση των αναγνωστών. Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου περιδιαβαίνουν το χρόνο και διαβάζουν αντιπροσωπευτικά κείμενα παλαιότερων και σύγχρονων λογοτεχνών, που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα θεματικών ενοτήτων. Παράλληλα, διαβάζουν τη θεωρία της λογοτεχνίας για να συντροφεύσουν τα κείμενα και τους δημιουργούς τους.  

 

Το μάθημα απαρτίζεται από τις ακόλουθες διδακτικές ενότητες:

 

1. Ο άνθρωπος και η φύση, Πόλη - Ύπαιθρος

Η λογοτεχνία υμνεί τη φύση και τα στοιχεία της, τη σχέση και την επαφή του ανθρώπου με την ύπαιθρο και τη ζωή του μέσα στην πόλη. Δροσίνης, Ρίτσος, Ελύτης και Ίταλο Καλβίνο, μέσα από χαρακτηριστικά κείμενα μας δείχνουν ότι η φύση αποτελεί πηγή ζωής και πως η προστασία της είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

 

2. Λαογραφικά

Η ενότητα αυτή παρουσιάζει τη σχέση του ανθρώπου με την παράδοση, το λαϊκό πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Μέσα από λαϊκά παραμύθια και δημοτικά τραγούδια αλλά και χαρακτηριστικά κείμενα του Μόλλα, της Ιορδανίδου και του Πολίτη καθρεφτίζονται όψεις της λαϊκής ζωής που σιγά σιγά σβήνουν ή έχουν ήδη χαθεί, αλλά και ισχυρές συνήθειες του λαού και αντιλήψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν. 

 

3. Οικογενειακές σχέσεις

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με διάφορες μορφές της οικογενειακής ζωής σε διαφορετικές περιόδους της νεοελληνικής και ξένης λογοτεχνίας μέσα από αντιπροσωπευτικά κείμενα του Σικελιανού, του Ροΐδη, του Πορφύρα, του Τολστόι, της Σαρή και της Τίγκα αναδεικνύονται η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα της οικογένειας ως θεσμού, αλλά και οι εξελίξεις της στο πέρασμα των χρόνων. 

 

4. Θρησκευτική ζωή

Η σχέση του ανθρώπου με την θρησκευτική πίστη, το Θεό και γενικά τη θρησκευτική ζωή αναφέρονται μέσα στα κείμενα αυτής της θεματικής ενότητας. Ο Παπαδιαμάντης, ο Καβάφης, ο Μυριβήλης και άλλοι δημιουργοί καταδεικνύουν ότι η σχέση που αναπτύσσει ο άνθρωπος με τον Θεό επηρεάζει τον τρόπο της σκέψης και των ενεργειών του  

 

5. Εθνική Ζωή

Η εθνική ζωή συνδέεται με γεγονότα και πράξεις της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας και τους αγώνες του ελληνισμού για την ανεξαρτησία του. Η ποικιλία των κειμένων (κλέφτικο τραγούδι, μυθιστορηματική βιογραφία, χρονικό, αφήγημα, σύγχρονη ποίηση) του Βλαχογιάννη, του Πρεβελάκη, του Θεοτοκά, δείχνει το ενδιαφέρον της λογοτεχνίας για τους εθνικούς και τους απελευθερωτικούς αγώνες.  

 

6. Παλαιότερες μορφές ζωής

Οι δημιουργοί μέσα από τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας καταγράφουν συχνά χαρακτήρες, τρόπο ζωής, καταστάσεις, νοοτροπίες και σκιαγραφούν διαφορετικές μορφές ανθρώπων και εποχών. Ο Καζαντζάκης, η Φακίνου και ο Δημόπουλος με χαρακτηριστικά κείμενα καταγράφουν και διασώζουν αυτές τις μορφές ζωής και τις παρουσιάζουν στους σύγχρονους αναγνώστες. 

 

7. Ταξιδιωτικά κείμενα

Τα ταξίδια, η περιέργεια και το άγνωστο είναι έννοιες συνυφασμένες με το χαρακτήρα του ανθρώπου και αποτελούν χαρακτηριστικό κάθε εποχής. Στη θεματική αυτή ενότητα, ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με τόπους και μέσα ταξιδιών που συμβάλλουν στη γνωριμία και την επικοινωνία με τον κόσμο και τους ανθρώπους.  

 

8. Η αποδημία - Ο καημός της ξενιτιάς - Ο ελληνισμός έξω από τα σύνορα - Τα μικρασιατικά - Οι πρόσφυγες

Ένα συνηθισμένο φαινόμενο της παλαιότερης εποχής που τείνει να γίνει σύγχρονο στην σημερινή πραγματικότητα της κοινωνίας είναι η αποδημία, η ανάγκη του ανθρώπου να φύγει από τον τόπο που μεγάλωσε και να αναζητήσει κάπου πιο μακριά την τύχη του. Ο Βηλαράς, ο Θεοτόκης, η Σωτηρίου, ο Βαλτινός, μέσα από τα κείμενά τους παρουσιάζουν τις διαφορετικές μορφές της αποδημίας, τα συναισθήματα και των αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων αυτών.  

 

9. Αθλητισμός

Στα πλαίσια του αθλητισμού, πολλά αθλητικά δρώμενα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ανθρώπων όλων των εποχών. Μεταξύ αυτών, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεδιπλώνεται μέσα από τα κείμενα του Παλαμά, του Χάρη και της Βαρελλά και διασωζούν τα ιδεώδη της ευγενούς άμιλλας, της συναδέλφωσης και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών σε μια παγκόσμια γιορτή.  

 

10. Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας, Οι φιλικοί δεσμοί, η αγάπη

Τα χαρακτηριστικά κείμενα της Μάρρα, της Ψαραύτη, του Ρίτσου, του Ουάιλντ και της Κρανάκη αναφέρονται στα συναισθήματα και στις ανθρώπινες σχέσεις, στους φιλικούς δεσμούς και το κυρίαρχο συναίσθημα της αγάπης για τους συνανθρώπους μας μέσα από κάθε μορφή ανθρώπινης και διαπροσωπικής σχέσης.  

 


 

 

Ετήσια Φροντιστηριακή Εκπαίδευση - Υποστήριξη Α' Γυμνασίου

  • Εβδομαδιαία Καθοδήγηση Μελέτης

Αναλυτικές οδηγίες και ακριβές πλάνο για άρτια οργανωμένο πρόγραμμα μελέτης στην ύλη των μαθημάτων, προσαρμοσμένο στο χρόνο και τις δικές σου ανάγκες.

  • Live Διδασκαλία Μύησης και Επίλυση Αποριών

Καθημερινά 4-5 μ.μ., διεξάγεται ζωντανή διδασκαλία με μαθήματα μύησης στη Θεωρία και τη Μεθοδολογία κάθε κεφαλαίου. Κατανοώντας τες, εμβαθύνουμε καθώς εξασκούμαστε με Εφαρμογές, Ερωτήσεις κλειστού τύπου και Ασκήσεις όλων των επιπέδων. 

  • Επίλυση αποριών

Άμεση επικοινωνία με το Δάσκαλο σου μέσω chat, forum και email, για στοχευμένη βοήθεια και πλήρη κάλυψη των αποριών σου υπεύθυνα και εξατομικευμένα.

  • Εκπαιδευτικά Παιχνίδια και Live Quizes

Έχουμε στη φαρέτρα μας πολλά και άκρως ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά online παιχνίδια και βιωματικές live εφαρμογές. Ετοιμάσου λοιπόν, γιατί φέτος Παίζουμε, Παρατηρούμε και Μαθαίνουμε, με τη Μέθοδο Marcuri!

  • Πίστες Προόδου

Σε εβδομαδιαία βάση αξιολογείται το γνωστικό επίπεδο και η πρόοδος σου εξατομικευμένα, με Φύλλο Ασκήσεων και Πίστες Προόδου.

  • Διαγωνιστικά Μαθηματικά

Απόλαυσε τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις το Διαγωνισμό "Καγκουρό", μέσα από εβδομαδιαίο σετ ερωτήσεων με στόχο να νιώσεις, να ερμηνεύσεις και να αγκαλιάσεις τις μαθηματικές έννοιες με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και βιωματικό. Μαζί αλλάζουμε νοοτροπία, κοιτάζοντας κατάματα τα Μαθηματικά μέσα από την ίδια τη Ζωή!

 


 

Live Διδασκαλία: Ιδιαίτερα - Group

 

Σε προκαθορισμένες ημέρες και ώρες, κατόπιν προγραμματισμού και συνεννόησης, ο διδάσκων παρέχει ενισχυτική διδασκαλία με τους μαθητές, αναλύοντας τη θεωρία - μεθοδολογία ανά θεματική περιοχή, χρησιμοποιώντας ερωτήσεις κλειστού τύπου και επιλύοντας εφαρμογές, συνδυαστικές ασκήσεις, σύνθετα θέματα και θέματα εξετάσεων. Είναι το αποκορύφωμα της εκπαιδευτικής υποστήριξης, διότι με σημείο αναφοράς το πλήρες εκπαιδευτικό υλικό της ιστοσελίδας, οι μαθητές εξασκούνται στην εφαρμογή αυτών μέσα από ασκήσεις και συνδυαστικά θέματα όλων των επιπέδων.

Η Εκπαιδευτική Οικογένεια ARNOS, αγκαλιάζει όλους τους μαθητές απανταχού, φροντίζοντας τις δικές σου ανάγκες με τρόπο μοναδικό και προσωποποιημένο. Προσφέροντας με αγάπη και μεράκι…

Τη Γνώση με τρόπο Απλό και Κατανοητό

– Οι Δικοί σου Δάσκαλοι

Ο άνθρωπος και η φύση
Λαογραφικά
Οικογενειακές σχέσεις
Θρησκευτική ζωή
Εθνική ζωή
Παλαιότερες μορφές ζωής
Ταξιδιωτικά κείμενα
Η αποδημία - Ο καημός της ξενιτιάς - Τα μικρασιατικά...
Αθλητισμός
Η αγάπη για τους συνανθρώπους μας - Οι φιλικοί δεσμοί
Η βιοπάλη - Το αγωνιστικό πνεύμα του ανθρώπου
Προβλήματα της σύγχρονης ζωής
Οι φίλοι μας τα ζώα
Η Βιβλιοθήκη μας
Η Λογοτεχνία στο Διαδίκτυο
Ιστοσελίδες Ελλήνων Συγγραφέων
Προετοιμασία Εξετάσεων Online Ζωντανά σε 10 Μαθήματα
Διδασκαλία Online Ζωντανά! Γράψε Άριστα στις Εξετάσεις!
Κείμενο 1- Θαλασσινά Τραγούδια
Κείμενο 2 - Ο παππούς και το εγγονάκι
Κείμενο 3 - Νινέτ
Κείμενο 4 - Μανιτάρια στην πόλη
Κείμενο 5 - Το πιο γλυκό ψωμί
Κείμενο 6 - Τα φαντάσματα
Κείμενο 7 - Τα κόκκινα λουστρίνια
Κείμενο 8 - Λεώνη
Κείμενο 9 - Ο Κωσταντής
Κείμενο 10 - Τα πράγματα στρώνουν περισσότερο
Κείμενο 11 - Ο Βάνκας
Κείμενο 12 - Η νέα Παιδαγωγική
Κείμενο 13 - Ο Σαρλό και το αθάνατο νερό
Κείμενο 14 - Ταξίδι χωρίς επιστροφή
Κείμενο 15 - Ένας αϊτός περίφανος
Κείμενο 16 - Η ζωή στη Σύμη
Κείμενο 17 - Ο πιστός φίλος
SOS Θέματα & Επαναλήψεις Κειμένων Α΄Γυμνασίου
12 Θέματα Εξετάσεων: Λύσεις & Διδασκαλία σε video
1η Εξέταση: Βάνκας - Κείμενα Α' Γυμνασίου
2η Εξέταση: Κωνσταντής - Κείμενα Α' Γυμνασίου
3η Εξέταση: Κόκκινα Λουστρίνια - Κείμενα Α' Γυμνασίου
4η Εξέταση: Γραφείον Ιδεών - Κείμενα Α' Γυμνασίου
5η Εξέταση: Ταξίδι χωρίς επιστροφή - Κείμενα Α' Γυμνασίου
Θέματα Σχολικών Εξετάσεων-Κείμενα Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου
Προαγωγικές Εξετάσεις Κειμένων Λογοτεχνίας Α΄Γυμνασίου
e-Λυσάρι Αρνός
Λύσεις σχολικού βιβλίου

Κάνε το πρώτο βήμα δωρεάν

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός