arnos.gr

Ο Αρνός… στο Διεθνές Συνέδριο e-learning “Online Educa Berlin 2017”

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ARNOS ONLINE EDUCATION”  

ΓΙΑ ΤΙΣ ED-TECH ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Την Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017, το Κέντρο ARNOS Online Education είχε τη μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει στην πόλη του Βερολίνου και να παρουσιάσει στο πλαίσιο του μεγαλύτερου διεθνούς συνεδρίου για τη σύγχρονη online εκπαίδευση, Online Educa Berlin, τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές του πρακτικές, για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, δασκάλους και μαθητές. Kλιμάκιο επιστημονικών συνεργατών και εκπαιδευτικών του Κέντρου Arnos συμμετείχαν ως ομιλητές σε σχετικό panel εκπαιδευτικών-εισηγητών ανά τον κόσμο, με κεντρικό θέμα συζήτησης: «The Learning Educators Love».

Η πλήρης οργάνωση και συντονισμός της συνομιλίας από την κα Nives Kreuh, ειδικευμένη ερευνήτρια στο σχεδιασμό στρατηγικής και εφαρμογής νέων προγραμμάτων σπουδών στον τομέα της ψηφιακής παιδαγωγικής και του e-learning, ήταν κομβικό σημείο ώστε να αναλυθούν επισταμένως οι παιδαγωγικές και διδακτικές προσεγγίσεις στον τομέα της online εκπαίδευσης, όπως εφαρμόζονται σε μαθητές της Φιλανδίας, της Ολλανδίας, της Κροατίας και της Ελλάδας.

Nives Kreuh National Education Institute, Slovenia
Gordana Benat Croatian Academic and Research Network – CARNet, Croatia

Την έναρξη του event σήμανε η Gordana Benat, Κροάτα ακαδημαϊκός και ερευνήτρια, ειδική στην υποστήριξη και training εκπαιδευτικών  στην εφαρμογής των ICT’s σε συνέργεια με τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία. Η κα Benat, πως επισήμανε στην παρουσίαση της με θέμα «Διδακτικά σενάρια στα e-Σχολεία ως υποστήριξη της Διδασκαλίας με χρήση ICT», η τεχνολογία από μόνη της δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά έχει ανάγκη και τον πνευματικό παράγοντα του εκπαιδευτικού με διαμόρφωση κατάλληλων διδακτικών σεναρίων.

Krokos Yannis & Vasilis Tsilivis Arnos Online Education, Greece

Μία ανάγκη που αποτέλεσε αφορμή για την Arnos Online Εducation και τον IΙδρυτή και Πρόεδρο της, κο Ιωάννη Κρόκο, να προβλέψουν τις βαθύτατες συνέπειες της οικονομικής κρίσης στον τομέα της Παιδείας και να αναδιαμορφώσουν εκ νέου το εκπαιδευτικό οικοσύστημα, διαμορφώνοντας λύση – πρόταση στη μαθησιακή τυποποίηση… το δυναμικό engagement των δασκάλων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μία αλλαγή και ένα φωτεινό όραμα για την online εκπαίδευση, που όπως επισήμανε εν συνεχεία του event ο εκπρόσωπος του οργανισμού και Μαθηματικός, Βασίλης Τσιλιβής, διαμόρφωσε τον Arnos e-tutor του 21ου αιώνα, έναν πολυδιάστατο μέντορα ο οποίος, όντας πλήρως γνώστης κάθε online εκπαιδευτικών εργαλείου και παιδαγωγικής πρακτικής, εμπνέει και καινοτομεί στη διδασκαλία του μέσω της Σωκρατικής διαλογικής μεθόδου  και της δυναμικής εμπλοκής των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Στο ίδιο μήκος κύματος, συνέχισε τη σειρά ομιλιών για το συγκεκριμένο panel η Φιλανδή Riitta Suominen, διεθνώς αναγνωρισμένη συγγραφέας και ειδικός σύμβουλος στο e-learning και την online επικοινωνία, η οποία επισήμανε τις βασικές δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο σύγχρονος εκπαιδευτικός, έτσι ώστε να έχει ενεργό ρόλο και θέση στον ταχέως μεταβαλλόμενο online κόσμο. Η παρουσίαση της στην “OEB 2017” βασίζεται στο άρθρο της, “Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περαιτέρω εκπαίδευση;”

Riitta Suominen University of Tampere, Yksityinen kielitoimisto, Finland
Marit Nieuwenhuys Risbo – Erasmus University Rotterdam, The Netherlands

Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση από την Ολλανδή Marit Nieuwenhuys, εκπαιδευτική σύμβουλο στο Risbo – Erasmus University Rotterdam, και την «ανάπτυξη του αυθεντικού δασκάλου», όπως ήταν το κεντρικό θέμα της παρουσίασης της. Η κα Nieuwenhuys, ανέλυσε διεξοδικά τη σημασία εισαγωγής ενεργών μορφών μάθησης αλλά και της ανάπτυξης blended και ηλεκτρονικής εκπαίδευσης (MOOC’s) με στόχο την αποτελεσματική χρήση τεχνολογιών και τη βελτίωση των βασικών διδακτικών και τεχνικών δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών.

Διάλεξη με αντικείμενο “The Learning Educators Love” , από την Arnos Online Academy

Το κεντρικό σημείο της διάλεξης μας είναι ότι όλοι πρέπει να “Μαθαίνουν Πώς να Μαθαίνουν”, όχι τι να μαθαίνουν. Αυτός είναι και ο λόγος που αποσκοπούμε, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μας, να προσφέρουμε σε κάθε εκπαιδευτή πρακτικές λύσεις προκειμένου όχι μόνο να αγκαλιάσει την αβεβαιότητα αλλά επίσης να την εξαλείψει, με τη δημιουργία εμπνευσμένων και engaging μαθημάτων και συνεπώς να δημιουργήσει το δικό του brand name στο χώρο της online εκπαίδευσης.

Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε πως όλοι οι Δάσκαλοι και εκπαιδευτές, γενικότερα, μπορούν πάντα να γίνουν καλύτεροι και όπως είχε πει ο φημισμένος ποιητής William Butler Yeates: «Η Εκπαίδευση δεν είναι η πλήρωση ενός κουβά, αλλά η έναρξη της φωτιάς«. Με τη βοήθεια των επιλογών σύνθεσης και επικοινωνίας του NEO LMS, η ARNOS έχει θέσει τους θεμελιώδεις άξονες με άμεσο στόχο τη διαμόρφωση του ρόλου του προσωποποιημένου e-tutor’s role και ενός εξαιρετικά δομημένου Προγράμματος Σπουδών, το οποίο αγκαλιάζει τα στοιχεία του Διαδικτύου μέσα από τη διαδικασία της Διδασκαλίας. Η Σωκρατική Μέθοδος Διδασκαλίας by Arnos σε συνδυασμό με το NEO LMS παρουσιάστηκαν διεξοδικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, προσφέροντας σε κάθε συμμετέχοντα τη δυνατότητα ενός «κυκλικού» τρόπου μάθησης που θα περιλαμβάνει τη διδασκαλία σε video, τη συζήτηση και την αξιολόγηση.


Μέσω του ακόλουθου link, μπορείτε να πραγματοποιήσετε λήψη του αντίστοιχου αρχείου της παρουσίασης μας:

The Learning Educators Love (presentation)

Το Κέντρο Online Education AΡΝΟΣ & το Οικουμενικό Σχολείο «ΑΘΗΝΑ» θέτουν στο επίκεντρο των εκπαιδευτικών προσεγγίσεων τους, τη συνεχή καινοτομία για την ανάπτυξη διδακτικών και παιδαγωγικών μεθόδων, ώστε μέσω της διαλογικής διδασκαλίας, ο δάσκαλος, ο γονέας και ο μαθητής να καθίστανται τρεις αλληλεπιδρώντες φορείς προς την άρτια και αποτελεσματικότερη οικοδόμηση της γνώσης… με τελικό αποδέκτη τον ίδιο το μαθητή. Όπως επισημάνθηκε και στα πλαίσια της session, η πρόκληση της αλλαγής και οι βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της online εκπαίδευσης είναι επιταγή και μονόδρομος της σύγχρονης εποχής. Η παρουσία μας ως ομιλητές στο συγκεκριμένο γεγονός, αποτελεί την επισφράγιση των προσπαθειών μας να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και ακρίβεια σε αυτήν την αλλαγή και διαρκή εξέλιξη στα κοινωνικά και εκπαιδευτικά δρώμενα.

Εκ μέρους της Διεύθυνσης και του Εκπαιδευτικού Τομέα του Κέντρου Αρνός θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου Online Educa Berlin και σε όλους τους συν-εισηγητές αυτού του panel για τη μοναδική ευκαιρία διάχυσης, αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας των βέλτιστων παιδαγωγικών πρακτικών στη σύγχρονη διδασκαλία.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σας προσκαλούμε να ενταχθείτε στην Εκπαιδευτική Οικογένεια ΑΡΝΟΣ και θα είναι πραγματική μας ευχαρίστηση να προσδιρίσουμε μαζί τα επόμενα βήματα Δράσης, Καινοτομίας και Δημιουργικότητας για μία Νέα Ημέρα στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα.

Το Παγκόσμιο Ταξίδι για την Επόμενη Ημέρα στην Εκπαίδευση, έχει ήδη ξεκινήσει.

Θα μας ακολουθήσεις;

Απλώς Πίστεψε στο Όραμα και είσαι ευπρόσδεκτος στην ιστοσελίδα μας:

www.arnos.gr