arnos.gr

Οδηγός Εξετάσεων – Αρχαία Α’ Λυκείου

Οδηγίες για τις Εξετάσεις 2022 – Αρχαία Α΄Λυκείου

Οι τελικές γραπτές εξετάσεις αποτελούσαν πάντα ένα ΄΄αγκάθι΄΄ για την πλειοψηφία των μαθητών. Το φόβητρο, όμως, αυτό μπορούμε να το καταρρίψουμε, αν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι και γνωρίζουμε πάνω σε τι θα εξεταστούμε και με ποιον τρόπο.


Έτσι, λοιπόν, για το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας στην Α΄ τάξη Ημερήσιου και Εσπερινού Λυκείου επιλέγονται κάποια θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων και τα υπόλοιπα ορίζονται από τους διδάσκοντές σας. Η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί μια βάση πληροφοριών με θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας που αφορά τις δύο πρώτες τάξεις του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Από την Τράπεζα Θεμάτων κληρώνονται θέματα που αντιστοιχούν στο πενήντα τοις εκατό (50%) της γραπτής δοκιμασίας και τα υπόλοιπα θέματα (το άλλο 50%) ορίζονται από τους διδάσκοντες.

Αφού αναλύσουμε τη δομή των ζητουμένων της εξέτασης, θα δούμε ποια θέματα κληρώνονται από την Τράπεζα και ποια ορίζουν οι διδάσκοντες.

Αρχικά, σας δίνεται ένα φωτοαντίγραφο με:

  • Απόσπασμα διδαγμένου κειμένου από το πρωτότυπο, 12-20 στίχων, με νοηματική συνοχή.
  • Απόσπασμα διδαγμένου κειμένου από μετάφραση.


Τα ζητούμενα θέματα είναι τα εξής:

  • 1ο Θέμα: Να μεταφέρετε στη Νέα Ελληνική ένα τμήμα του πρωτότυπου κειμένου 6-10 στίχων.
  • 2ο , 3ο & 4ο Θέμα: Να απαντήσετε σε τρεις (3) ερμηνευτικές ερωτήσεις που μπορεί να αναφέρονται σε στάση, προβλήματα, ιδέες, αξίες, ήθος, χαρακτήρα προσώπων, στο ιστορικό, κοινωνικό, πολιτιστικό πλαίσιο της εποχής της συγγραφής του έργου, στη δομή ή στο ύφος του κειμένου. Οι δύο (2) από τις τρεις ερωτήσεις αναφέρονται στο απόσπασμα διδαγμένου κειμένου από το πρωτότυπο, ενώ η τρίτη ερώτηση αφορά στο διδαγμένο απόσπασμα από μετάφραση σε συσχετισμό με το πρωτότυπο απόσπασμα.
  • 5ο Θέμα: Να απαντήσετε σε μια λεξιλογική – σημασιολογική ερώτηση που αναφέρεται στην παραγωγή και σύνθεση λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής, σε ομόρριζες λέξεις (απλές ή σύνθετες), στη σύνδεση λέξεων της Αρχαίας και της Νέας Ελληνικής, σε συνώνυμα και αντώνυμα κ.ά.
  • 6ο Θέμα: Συνήθως είναι χωρισμένο σε δύο ζητούμενα· και τα δύο αφορούν το κομμάτι της γραμματικής. Δίνονται λέξεις από το πρωτότυπο διδαγμένο απόσπασμα (ουσιαστικά, ρήματα, αντωνυμίες, επίθετα, επιρρήματα) και ζητείται να μεταφερθούν σε άλλους τύπους.
  • 7ο Θέμα: Και αυτό χωρίζεται σε δύο ζητούμενα και αφορά το κομμάτι της συντακτικής πραγμάτευσης του κειμένου. Δίνονται λέξεις από το πρωτότυπο διδαγμένο απόσπασμα και ζητάται να χαρακτηριστούν συντακτικώς ή να αναγνωριστούν δευτερεύουσες προτάσεις (είδος, εκφορά, συντακτικός ρόλος).
  • 8ο Θέμα: Είναι μια ερώτηση κλειστού τύπου (σωστό ή λάθος, πολλαπλής επιλογής, αντιστοίχισης κ.ά.) και αφορά στο κομμάτι της εισαγωγής (αναφέρεται στο γραμματειακό είδος του κειμένου, στον συγγραφέα ή στο έργο του).

Από τα θέματα αυτά, κληρώνονται από την Τράπεζα Θεμάτων:

  • Το διδαγμένο κείμενο από το πρωτότυπο και το οριζόμενο προς μετάφραση τμήμα του. (1ο Θέμα)
  • Η λεξιλογική – σημασιολογική ερώτηση. (5ο Θέμα)
  • Η ερώτηση κλειστού τύπου, που αφορά την εξέταση της εισαγωγής. (8ο Θέμα)

Όλα τα υπόλοιπα θέματα ορίζονται από τους διδάσκοντες.

Τέλος, ως προς τη βαθμολόγηση, η μετάφραση του κειμένου βαθμολογείται με τριάντα (30) μονάδες και τα υπόλοιπα επτά (7) θέματα με δέκα (10) μονάδες.

Υπενθυμίζουμε ότι η λήξη του σχολικού έτους για όλες τις τάξεις Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων και Εσπερινών Λυκείων είναι στις 20 Μαΐου 2022.

Οι προαγωγικές εξετάσεις για την Α΄ & Β΄ Λυκείου θα διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022. Η ημερομηνία έκδοσης των αποτελεσμάτων ορίζεται, το αργότερο, η Τρίτη 21 Ιουνίου.