Οδηγίες για τις Εξετάσεις Γλώσσας – Λογοτεχνίας Α΄Λυκείου
Για την εξέταση της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην Α’ τάξη Γενικού Λυκείου θα αξιολογηθείτε σε ενιαία τρίωρη εξέταση στην κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου.
Θα σας δοθούν δύο μη διδαγμένα κείμενα, με συνολική έκταση έως δύο σελίδες, εκ των οποίων το ένα είναι μη λογοτεχνικό κείμενο, το οποίο μπορεί να είναι αυτοτελές, ελαφρώς διασκευασμένο, ή απόσπασμα, (άρθρο, συνέντευξη, κριτική, δοκίμιο, επιστολή, χρονογράφημα, επιφυλλίδα, εισήγηση-ομιλία) και το δεύτερο λογοτεχνικό κείμενο, αυτοτελές ή απόσπασμα (ποίημα, διήγημα, νουβέλα, μυθιστόρημα ή θεατρικό έργο). Τα κείμενα είναι δυνατόν να συνοδεύονται από σύντομο εισαγωγικό σημείωμα χωρίς ερμηνευτικά σχόλια, και λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων.
Τα θέματα θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και ενδεχομένως να τίθενται περιορισμοί στην έκταση των απαντήσεων (όπου χρειάζεται). Το νοηματικό περιεχόμενο του μη λογοτεχνικού κειμένου είναι συναφές με κάποια από τις θεματικές ενότητες που ορίζονται στην εξεταστέα ύλη. Τα δύο κείμενα, καθώς και το πρώτο και το τέταρτο θέμα που τα ακολουθούν, λαμβάνονται με κλήρωση από την Τράπεζα Θεμάτων. Τα υπόλοιπα θέματα ορίζονται από τους καθηγητές του σχολείου σας.
1ο θέμα (μονάδες 30)
Το πρώτο θέμα σχετίζεται με το μη λογοτεχνικό κείμενο και περιλαμβάνει τρία ερωτήματα, διαφορετικά μεταξύ τους, με δυνατότητα κάποιο/κάποια από αυτά να είναι κλειστού τύπου και με ενδεχόμενη αιτιολόγηση της απάντησης. Το πρώτο ερώτημα αφορά την κατανόηση του κειμένου ή τη συνοπτική απόδοση των απόψεων-θέσεων που διατυπώνονται για ένα από τα θέματα που τίθενται στο κείμενο. Το δεύτερο ερώτημα αφορά την οργάνωση του λόγου (συνοχή, συνεκτικότητα, τρόποι ανάπτυξης, συλλογιστική πορεία, τρόποι πειθούς, κ.ά.). Το τρίτο ερώτημα αφορά τη λειτουργία μορφοσυντακτικών δομών του κειμένου, επικοινωνιακές συνθήκες, πλαίσιο, στόχους, σημειωτικούς τρόπους, βασικές κειμενικές λειτουργίες, λεξιλόγιο, υφολογικά στοιχεία, στίξη και γλωσσικές ποικιλίες.
2ο θέμα (μονάδες 30)
Το δεύτερο θέμα σχετίζεται και αυτό με το μη λογοτεχνικό κείμενο και αφορά τη γραπτή παραγωγή κριτικού λόγου επί θέματος που απορρέει και προεκτείνει το κείμενο αναφοράς. Με αυτό θα κληθείτε να κρίνετε, να σχολιάσετε σημεία του κειμένου ή να ανασκευάσετε θέσεις του, αναπτύσσοντας τεκμηριωμένα τις προσωπικές απόψεις σας. Το κείμενό σας αναπτύσσεται με τη μορφή κειμένου επιχειρηματολογίας (δημόσια ομιλία, επιστολή, άρθρο, δοκίμιο) και έχει έκταση 350-400 λέξεις.
3ο θέμα (μονάδες 20)
Το τρίτο θέμα συνδέεται με το λογοτεχνικό κείμενο και αφορά τη γλώσσα ή την εξωτερική μορφή του: γλωσσικές επιλογές, λεξιλόγιο, έγκλιση, ρηματικά πρόσωπα, στίξη, εκφραστικά μέσα, σχήματα λόγου, αφηγηματικές τεχνικές, υφολογικές επιλογές, κ.ά.
4ο θέμα (μονάδες 15)
Το τέταρτο θέμα αναφέρεται στο λογοτεχνικό κείμενο. Συγκεκριμένα, θα σας ζητηθεί να σχολιάσετε ερμηνευτικά το κείμενο, να παρουσιάσετε την ανταπόκρισή σας σε αυτό, να προβείτε σε στοχαστικές επισημάνσεις (αποδοχή ή απόρριψη) που αφορούν χαρακτήρες του κειμένου, θέσεις, στάσεις, ιδέες, αξίες, κοινωνικά περιβάλλοντα.
Πηγή: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/358053_akai-blykeioy-ti-allazei-ston-tropo-didaskalias-kai-exetasis-ton-mathimaton